Nya trender

Jag läser en del på internet, på olika hästforum, om allt möjligt om hästhållning, ridning, avel och så vidare. Det kan vara rätt kul. Ibland lär man sig nya saker, får praktiska tips på ridövningar och inspiration. Ibland är det inte så kul. Man kan bli alldeles matt av tonen i vissa inlägg.Puzzel sitter

Men det verkar ha kommit en ny trend. Allt ska vara extrem-naturligt! (Det näst bästa efter att frakta hästen tillbaka till vildmarken) Och alla som inte följer det konceptet anses vara snudd på djurplågare och blir hånade  av hela internet-maffian. Veckans hjälte har sin tunnpälsade häst ute dygnet runt, utan täcken, utan kraftfoder (bara hösilage i småmaskigt nät, såklart), och utan skor. Just när det gäller hästars utevistelse (så här i januari, årets mörkaste och kallaste månad), så verkar det bli en veritabel tävling i hur många timmar folk har sina hästar ute. Vinnare är förstås dom som har hästarna ute på heltid i lösdrift.  Veckans tvåa hade sin häst ute från 5:30 på morgonen till 23.  Och vad är poängen?  Och när sover människan? Och när är dom i stallet med sin häst?

Den som har sin häst inomhus i stallet hela 18 timmar, och bara går ut med tjockt täcke med helhals, och fodrar med hö och havre (havre är värst, det ska åtminstone vara nån färdig blandning med örter), den står inte högt i kurs på nätet numera. Kanske möjligen om dom är landslagsryttare. Det är ju lite speciellt. Man hyser en hemlig beundran för deras prestationer, men tycker ändå att det är rätt mycket djurplågeri inblandat, när man begär att hästarna ska hoppa en hel bana med stora hinder, eller tvingas att utföra diverse rörelser i ett GP-program. (Troligen misstänks hoppryttarna för barrering och dressyrryttarna för att konstant träna rollkur.) De flesta av de här hätska internetskribenterna vet ju för den delen bättre, hur en piaff egentligen ska utföras….

Om man nödvändigtvis ska rida på hästen, ska det vara bettlöst, bomlöst och kravlöst. Den ska för tusan inte gå på tygeln, nej, för det finns nästan ingen som vet precis hur det ska göras i alla fall. Då är det bättre om man bara ”tränar” från marken, så den till exempel kan lära sig att springa in i trailern lös på egen hand. Vad den nu ska där att göra, eftersom det inte är coolt att rida i ridhus eller tävla.

Så om någon skriver en enkel fråga om bett, sporrar, nosgrimmor, hjälptyglar eller träningsmetoder, så känner frågeställaren sig samtidigt tvungna att skriva ”snälla, inga påhopp”.  Annars är det liksom fritt fram för alla att komma med spydiga och elaka kommentarer i långa banor. Och man får aldrig, jag säger aldrig, bestraffa en häst!! Om en häst skulle bitas eller sparkas, så beror det troligen på att den blivit illa behandlad som föl, och måste tillrättavisas i vänliga ordalag, eller möjligen sättas i terapi. Helst tillsammans med sin ägare, som uppenbarligen har problem med att hantera den missförstådda kraken.

Jag tror att det finns många sätt att ge sitt häst ett bra liv, och att det inte är en enda metod som fungerar för alla. Självklart är kunskap hos hästägaren mycket viktigt. Men jag tror inte att de kunskaperna nödvändigtvis kommer från kommentarsfälten på olika forum på nätet. Där verkar det istället vara rådande att var och en måste uttrycka sin åsikt så negativt som möjligt, och idiotförklara alla som tycker annorlunda. Dålig stämning, brist på respekt för andra och mer än allt annat visar det upp rätt trista sidor av somligas personlighet eller möjligen brist på självkänsla. Eller, vad är anledningen till att det blivit så poppis att delta i såna här ”masspåhopp”. Rena vargflocksbeteendet. Det blir som en verbal stenkastning, där ingen verkar våga avstå från att kasta. Och till sist stängs hela tråden ner för att tonen blivit så otrevlig.

Det finns verkligen mycket åsikter  när det gäller hästskötsel. Har skrivit just om hästars rätt till utevistelse förut. Det finns nog lika många lösningar, som det finns hästägare. Låt folk göra som dom vill, utan arga och kränkande påhopp, om deras hästar mår bra. Lägg energin på att göra insatser för de djur som faktiskt far illa på riktigt. Spara den kränkande och aggressiva tonen till dom som verkligen förtjänar det.

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

61 kommentarer

  1. Clic

     /  17 januari, 2014

    Mitt i prick, Kicki!

    Svara
  2. Bra skrivet! =) Jag tror att det har lite att göra med att hästmänniskor ju ofta är lite speciella och alla är envisa och vana vid att vara ledare (eller tycker att vi är..) om man jämför med ett forum för motorcross eller någon annan ”killsport” så tror jag inte att de tenderar att bli så otrevliga…

    Svara
  3. Erika

     /  17 januari, 2014

    Så bra skrivet. Mycket känner jag igen! Jag är ju en av dem som rider med träns och till råga på allt gillar mitt pessoabett och det bettet kan man inte ens nämna i ett forum för då startar mobben. Tur man vet att man har hästar som mår bra! Jag begår även en annan kardinalsynd…jag analyserar inte ensilaget och beräknar inte foderstaten.
    Jag rider inte betttlöst, bomlöst eller kravlöst men mina hästar har mått bra under de 40 år jag haft hästar!
    Tack för en bra start på min dag!

    Svara
  4. Grymt skrivet!

    Svara
  5. Haha, tyvärr klockrent! Är det OK att länka till?

    Svara
  6. fyrmannina

     /  17 januari, 2014

    Superbra inlägg! Länkade det på min blogg, hoppas det var ok 🙂

    Svara
  7. My google translate text probably wasn’t the greatest, but I think I got your point. I just wanted to say that you can believe in all that ”extreme natural” stuff without ever violently attacking anyone online or otherwise. My horses live outside in groups 24 hours/7 days, barefoot and with only hay and hay cobs as food. I sometimes like to ride bitless and bareback and love ground work, but I also believe in the usefulness of bits, saddles, even spurs. To each his own, as you say (I think.)

    But not quite… I don’t attack anyone, as I said, but I do find a lot of what I see troubleing and I don’t think it’s quite right that everyone can just do as they please with their horses. For example, I’ve heard that in Sweden it’s the law that horses get a certain number of outside hours (freedom?) per day and that they are not kept alone. I think that is a great law, if it’s true, don’t you? So, yes, to each his own, but within some sort of limits.

    Svara
    • That was exactly my point! There are so many ways of keeping horses, and as long as the horses get good care, there must be tolerance from other people.The world isn’t black or white. My reaction was mainly focused on the fact that the trend of Natural horsekeeping sometimes seem to be taken too far, and everyone who has an opinion gets hacked to pieces on the internet. Where is the respect???
      You are right about the law in Sweden, but apparently, there are also many ways to interpret the law….

      Svara
  8. Johanna

     /  17 januari, 2014

    Helt rätt 🙂
    Har man lösdrift och inte vill rida el köra el använda sin el sina hästar kan man ju starta pensionärsboende. För gamla el oridbara pälsklingar..

    Svara
  9. karin

     /  17 januari, 2014

    helt rätt !!!

    Svara
  10. HAhah gud vad bra skrivet, en mycket bra text med många sanna ord… Alla tycker olika och det betyder inte att nått är fel..

    Jag anser snarare att det är djurplågeri att ha hästar som fryser utan täcke. Är kanon bra om man kan ha sin häst så naturligt som möjligt, men det är sällan folk som har hagar som liknar hästarnas miljö i det vilda vilket leder till att du bara väljer själv vilka naturligt delar du vill följa och det anser jag vara mera elakt. En häst i det vilda rullar sig och har lerinpackning i det vilda som skyddar mot insekter och värme men det kan ju inte en ridhäst ha eftersom det får skav. Den har fet päls som skyddar mm ja jag tror du förstår vad jag menar =)

    Så länge varje ägare försöker göra det bästa för sin häst, vilket man får hoppas att alla göra så är det nog de bästa =D… Ingen kan veta bättre om min häst än jag själv eftersom jag hanterar dom dagligen själv. åå det gäller ju många hästar, om man inte står med full inackordering så känner nog ägaren hästen bäst..

    Tips och råd är väl dock alltid en bra sak att kunna dela. =D

    Men som sagt väldigt bra skrivet..

    Svara
  11. hahaha! Underbart!

    Svara
  12. Melanie

     /  17 januari, 2014

    Gud reagerade på det där med att en hade sin tunnpälasde häst ute utan täcke 😦 uch! Jag har mina på en gigantisk stor fin lösdrift med ett bra vindskydd. Jag har två små fluffiga ponnyer och ett halvblod ( som inte är så fluffig och snart halvklippt) ponnyerna behöver inget täcke men den store får täcke efter väder. Annars har de fri tillgång på jätte god halm. ut över det så har de alltid ett varsitt stort nät med jättebra torrt fint hö som har bra analys, sen får stora hästen lucern och kraft foder efter behov 🙂 Jag tycker om att de ska ha det ”naturligt” MEN man får fan tänka lite med huvudet okså X) Mina trivs ute även om för två av dem är detta första gången de står på lösdrift det märks för när de går in i en box vill de bara ha lite mat och sen villde gå ut!

    Svara
  13. Vem är du!!! 😀 Fantastiskt bra skrivet och så snyggt formulerat!! Halkade in på din blogg och ”Nya Trender” via FB så nu måste jag läsa lite till och mina hästar får stå inne med extra hö ett tag till i snöstormen.

    Svara
  14. Ulrika Lind

     /  17 januari, 2014

    Fantastiskt bra skrivet

    Svara
  15. så jävla bra!

    Svara
  16. Helene Svahn

     /  17 januari, 2014

    Tror för min egen del och har faktiskt gjort det hela mitt hästliv ca 40år att hästen faktiskt vill leva så naturligt som möjligt. Man får dock ta hänsyn till att vi människor har gripit in och bla skapat dessa tunnhåriga hästar. Men för den skull behöver de inte stå på stall utan då får vi göra något är det. Det är där täcket kommer in. Är inte för täcken heller men av två onda ting: inne hela dygnet eller ute med täcke så är inte valet svårt. Eller hur? Jag är faktiskt glad över att så många börjar förstå att hästar inte ska stå inne utan vara ute så mycket de kan och att ett bra hö räcker till de flesta hästar. Sedan är det väl upp till var och en att kolla av sin egen häst. Verkar den må bra av att stå på box större delen av dygnet och att man inte kan få tag i tillräckligt bra hö. Då får man ha den inne och kompensera maten med något tillskottsfoder. Svårare är det inte. Man skall nog inte lägga in för mycket i insändare och trender som du skriver men vissa trender är inte dåliga och förhoppningsvis så är man tillräckligt intelligent att kunna sålla själv. Håller man en tunnpälsad häst ute i ur och skur så är det faktiskt ett fall för djurhälsan. Tycker du skriver bra men du är snudd nära att falla i gropen och håna alla som inte tycker som du, precis som du själv retar dig på. Tråkigt

    Svara
  17. Jenny Moberg

     /  17 januari, 2014

    Underbart!!

    Svara
  18. Eva

     /  17 januari, 2014

    Tack för ett gott skratt! Jag håller i stort med dig, det börjar kännas lite fånigt. Varför ha häst överhuvudtaget då, kan man undra. Men så nånstans inom mig känner jag ändå att många hästar lever ett galet onaturligt liv också. Ihjälklemade med alldeles för tjocka täcken, inomhus, ensamma och åtskiljda i små små hagar där de garanterat inte kan skada sig (eftersom de knappt kan röra sig). Hästar med ryttare som rider så dåligt att de blir feltränade, varpå skarpa korrigeringsbett, hjälptyglar och fan och hans moster blir rättfärdigade eftersom man ju måste kunna stoppa den dumma hästen från vad det nu är för dumheter den hittar på..
    Det finns ju ingen tydlig gräns utan alla måste dra sin egen någonstans, och därav dessa konflikter. Min egen filosofi är att hästar bör få leva så naturligt som möjligt och få ett bra och schysst arbete som ridhästar (eller vad de har för jobb) där de har schyssta förutsättningar att utföra detta arbetet. Bra tränare samt forskning om foder och utevistelse tror jag är en förutsättning, och så får man därtill lägga sina egna preferenser och idéer om hur man vill ha det. Så tänker jag.

    Svara
  19. Jag har tur som har en häst med isbjörnspäls, som lider om jag inte klipper honom, men samtidigt behöver jag inte lägga täcke på honom. Som har bra hovkvalité så jag inte måste sko honom. Jag tränar aktivt NH, men jag rider dressyr och tävlar för skojs skull i hoppning på 50-70cm då och då. Men jag bibehåller mitt tänk, det ska vara roligt för mig och framförallt för hästen, jag strävar efter partnerskap och gemensamt tycke i saker och ting. Men det gör ju inte att jag inte kan säga till min häst om han blir för dominant eller bufflig mot mig som människa.

    Mitt mål är att jag ska kunna be om något och min häst gör det villigt utan knot, för att han vill, inte för att han måste.Och något som jag gillar är att allt fler stora ryttare börjar tänka på detta viset. Tex Luca Moneta som vann puissance-klassen nu för lite sen. Hans lilla häst hoppade för att han bad hästen, inte för att han tvingade hästen över. Leta rätt på klippen på youtube, Luca är även känd som morots-mannen på GrandPrix tävlingar ^^

    Men ditt inlägg dryper av sarkasm och ironi, och jag väljer att läsa det just så. Som en tankeställare och inte som ett öppet hån mot alla som vill hålla sina hästar så naturligt som möjligt. Men sen håller jag med om att det går till överdrift bland vissa människor. Jag känner folk som har sina hästar på lösdrift, med thermotäcke och med skor som äter mysli och hö fritt från balen utan nät utan att må dåligt. Det är inte svart eller vitt, inte i detta fallet.

    Svara
  20. Lotta Neckman

     /  17 januari, 2014

    Jag håller med Helene Svahn och Eva, de skriver förnuftigt, ditt inlägg lät lite missunnsamt, och överdrivet, åt alla håll.

    Svara
  21. Klockrent!
    Väldigt bra skrivet!

    Svara
  22. Tack för ett förnuftigt inlägg!!

    Svara
  23. Marooie

     /  17 januari, 2014

    Hahaha! Fett bra! :’D Jag är en sådan där som kör ”extrem-naturligt”, men jag tar inlägget med en klackspark..! Att hästen har rättigheter står jag dock fast vid. ”Det blir inte mer rätt att misshandla någon för att någon annan mördar.” 🙂

    Svara
    • Du har uppfattat exakt vad jag menar! 🙂 Det handlar ju inte om täcken och lösdrift, utan just att folk tar sig friheten att bära sig illa åt mot dom som inte följer trenden…. Så länge hästen har det bra (vilket fortfarande till viss del är en subjektiv bedömning), så finns det ju olika sätt, som alla är helt OK.

      Svara
  24. Klockrent inlägg och man kunde inte låta bli att småfnissa lite.
    Tummen upp!

    Svara
  25. Anna Karin Fändrik

     /  17 januari, 2014

    Gillar ditt inlägg angående folk som ”vet” så mycket! De som säger sig veta mest vet kanske ofta minst? Det enda reagerade på var ordet ”vargflocksbeteende” – det vargarna gör hör till deras natur men människan säger sig ha en tänkande hjärna och empati! 🙂

    Svara
  26. Du har en poäng i det du skriver men överdriver en hel del för såhär extremt är det faktiskt inte alls enligt mig som du beskriver det. Haha!

    Svara
  27. Monika

     /  17 januari, 2014

    Underbart skrivet som alltid. Och till de ovan som läser in hån och ironi i inlägget istället för att se glimten i ögat, kanske det finns någon sanning i det Kicki skriver?

    Svara
  28. Matilda

     /  17 januari, 2014

    Jag förstår din poäng, men man väljer ju vad man vill känna sig träffad av. Åt båda håll. 😉 Själv har jag inte upptäckt något av det du skriver om på nätet men antingen har jag inte reagerat så pass på det att det ens har fastnat i minnet, eller så har jag lyckats undvika just de forumen. Är det bara nh-folket som skriver sådär till andra eller är det inte alla möjliga hästmänniskor som har åsikter om allt åt alla håll, och sedan tar man åt sig av något man känner sig träffad av?

    Svara
  29. Lisa

     /  17 januari, 2014

    Det beror ju på att de bara är folk som har hästen på lösdrift i kombination med att aldrig träna den, som har tid att skriva på forum. Tror knappast att foruminläggen ska tolkas som representativt för hästfolk överlag.

    Svara
    • Ja, det var ju en tanke 😉 . Folk som tillbringar varje vaken stund med sina hästar, hinner ju inte med sånt här trams…. Bra tänkt, Lisa!

      Svara
  30. underbart bra formulerat 🙂

    Svara
  31. Helt fantastiskt mitt i prick!!! Jag sitter ofta och antingen garvar åt människors totalt fantasifulla ”kunskaper” eller suckar djupt åt alla ”experter” som rackar ner på allt och alla. Det bästa var nog en bild från ett treårstest där en överjordiskt kunnig och säkert lite halvt synsk (pratar säker med hästen i fråga på håll) förfasade sig över den höga formen den stackars treåringen var tvingad att gå i. Denna extremt kunniga människan kunde se på ena bakbenets vinkel på kotan att den MINSANN gick i helt fel form och HUR I HELA VÄRLDEN kunde den få gå så utan att domarna omedelbart ingrep och utfärdade böter på denna misslyckade ryttare!!!! Sen att en stor del av Sveriges domarelit satt på plats och faktiskt såg hästen i action samt att ryttaren tillhörde utbildardito spelade ingen roll…. Bettlöst och bara rykta den oklippta pälsen med en naturlig barkbit så naturligt som möjligt känns väldigt vanligt bland dom som aldrig nånsin kommer i närheten av att ens sitta på en treåring och definitivt aldrig kommer i närheten av att visa nåt överhuvudtaget. Men bäst är dom!!! Hysteriskt roligt är det!!!

    Svara
  32. Lisa

     /  17 januari, 2014

    Jag upplever det snarare som tvärtom att ju mer naturligt man låter hästen ha desto mer förlegat är det, det är iallafall den synen på hästhållning i dessa trakter. Många av hästarna som finns inhysta i stall trampar runt i ridhus året runt eller ridbanan ute när vädret tillåter för de kan inte rida ute på vägarna med deras hästar då de blir skrämd av trafik. De rids och får vara ute några timmar varje dag och resten spenderar de i sin box, deras lilla fyrkant som de kan göra typ ingenting i. Håller däremot om att var och en sköter sig bäst själv (oavsett om hästen inte kanske sköts om bäst så) men även detta inlägg är inte fri från åsikter även om den försöker påvisa någorlunda neutralitet 😉

    Svara
  33. Maria Ekdahl

     /  18 januari, 2014

    Gillar ditt inlägg! Väldigt bra skrivet med glimten i ögat.

    Svara
  34. Så fantastiskt bra skrivet! Jag tror aldrig att det är bra när trendpendeln svänger så långt åt något håll att det blir den enda sanningen utan eftertanke och reflektion. Och som du skriver i slutet: Känner man att man vill engagera sig så finns det faktiskt hästar som behandlas VÄLDIGT illa! På riktigt!

    Svara
  35. Hej, jag hittade denna blogg idag. just detta inlägg var väldigt bra och väldigt likt mina egna tankar. nu kommer jag kolla igenom era tidigare inlägg och fortsätta följa denna blogg.

    kika gärna in på:

    http://finest.se/userBlog/entry.php?uid=56557&beid=2585326

    finest.se/silverbjälke

    även jag är nämligen full av funderingar kring vår kära hästsport

    Svara
  36. Underbart inlägg! Precis såhär som jag fått uppfattningen av att synen på hästhållning är ibland. Hur man än håller sin häst så får man skit och sneda blickar från ”motsatsen”. Respekten för andra är ganska kass bland hästfolk många gånger. Tur att vi alla (de flesta) försöker värna om våra fyrfotingar i bästa mån. 🙂

    Svara
  37. Åsa

     /  18 januari, 2014

    Bra skrivet. Det här är anledningen till att inte jag har hästar längre. Ett jävla kackel i stallarna oxå och inte bara på nätet. Blev ju tråkigt att åka till stallet…

    Svara
    • Då har det verkligen gått för långt. När det till och med tar kål på glädjen med att ha häst. Beklagar, Åsa. Det finns mycket tråkiga människor. Du har haft otur, för det finns tackolov så många underbara med!

      Svara
  38. Hasse

     /  18 januari, 2014

    Detta inlägg får mig osökt att tänka på debatten ”Har feminismen” gått för långt? Än finns det alltför många hästar i detta land som blir dragna i munnen, sparkade i sidorna, som far illa av kraftfoder och för lite grovfoder och som står inne i små boxar 18-20 timmar per dygn. Se det istället som positivt att fler och fler försöker tillgodose hästens grundläggande behov. Se på vad som händer med oss människor när vi inte får våra grundläggade behov av näring, sällskap, sömn och sällskap…
    Sedan är har varje människa ansvar för hur man beter sig oas om det är på nätet eller irl, mot människor eller djur…

    Svara
    • Jag tror inte att det varken är fler eller färre som vill se till hästars grundläggande behov nu, jämfört med några år sedan. Men jag märker att tonen mellan människor blir otrevligare och toleransen är mindre. (inte bara på hästforum, utan generellt) Det var DET som var poängen!

      Svara
  39. Hej Kicki! Jag måste bara säga att detta var ett fantastiskt bra inlägg och grymt skrivet. Själv blev jag ganska nyligen uthängd på fb utav en inackorderad i mitt stall att det var så synd om hennes häst för den stod inne, saken var att jag råkade ta in hästarna några timmar för tidigt en dag då det var snöstorm och regnade istappar så jag tyckte det skulle vara skönare för hästarna att få äta inne i det torra och att inte höet skulle blåsa bort. Fick sen läsa på fb hur synd det var om hennes häst att den stod inne och nog för att den var sockersöt men litet lätt snöfall skulle han väl tåla….men att hästen står ute i regn med ett täcke som läcker som ett såll och hästen blir kall det är en helt annan sak. Men jag uppskattade verkligen ditt inlägg som var hur bra som helst och jag håller med….fokusera mer på de djuren som verkligen inte har det bra!!!
    Camila

    Svara
    • Ja, oavsett vilken teori man håller sig till, så måste det ju handla om att hästen ska ha det bra. Antingen den är inne eller ute…. Nu gjorde du den bedömningen som skulle vara för hästens bästa. Ajajaj, lätt att göra fel och bli straffad på nätet…. 😉

      Svara
  40. Bra skrivet! Visst tycker jag att man ska försöka ha det så naturligt som det går, MEN det beror helt på vilka förutsättningar man har och alla hästar är olika och ska inte behandlas på samma sätt. Vissa fryser mer, vissa inget! Vissa kan gå kanon barfota, vissa kan inte alls då de nöter ner hovarna osv. Hästar är individer precis som människor. Tycker det är sjukt att många drar alla över en kant, och även att de tränger på, kommenterar och i princip försöker göra så att de som skor sina hästar, tävlar (osv) ska få skuldkänslor att de gör så! Liksom trycker ner och ska hela tiden pracka på, jag har inget emot att några vill ha sina hästar på det viset, men då ska de även respektera att jag vill ha mina hästar på mitt sätt och göra som jag vill utan att bli trackad för det. Det är väldigt få som medvetet gör saker som är skadligt för hästen! De flesta vill bara sin häst det bästa!

    Haha nu har jag visserligen mina på lösdrift och ena är oskodd, andra halvskodd. Dock har allt det sina förklaringar då min unghäst hostar litegrann om hon står inne för mycket samt att hon blir stressad och biter på väggarna så hon får stå ute på lösdrift helt enkelt med min andra 🙂 Sen så är hon oskodd för att hon bara är 4 år gammal och jag vill att hovarna ska stärkas nu medan hon inte rids superhårt, sen kommer hon skos fram. Varför jag inte har på bakhovarna är helt enkelt för att jag är rädd för sparkskador även om jag vet att det kan ta illa med en oskodd hov också.

    Men det har blivit lite ”hippie-style” över hästvärlden nu. Vi ska släppa alla hästar fria och de ska springa nakna över ängarna 😉 haha.

    Svara
  41. Helen

     /  20 januari, 2014

    Såå bra Kicki, mitt i prick!

    Svara
  42. Så himla bra inlägg! Bra skrivet med glimten i ögat.

    Svara
  43. Väldigt bra skrivet och jag är också himla trött på allt detta naturliga. Jag anser att bara man gör det bästa för sin häst så är det bra nog. Om man så väljer att göra det med eller utan bett är upp till var och en och ingen borde bli påhoppade för just deras sätt att hantera sin häst (om det faktiskt inte handlar om vanvård eller djurplågeri då..) Vi är ju faktiskt ganska många som faktiskt vill ANVÄNDA sin häst och inte bara ha den att titta på..

    Svara
  44. Så underbart bra 🙂
    Glöm inte alla synska människor som åker runt och tar betalt för att berätta hur hästen EGENTLIGEN mår. Den brukar berätta att ägaren vill väl men inte förstår att hästen har ont i alla muskler och vill vila…

    Svara
    • Jag nämnde detta lite kort i min uppföljare ”mera naturliga trender”. Det är svårt att lita på sånt man inte kan dokumentera. Och det finns dom som fått helt otrolig hjälp av hästpratare. Men tyvärr finns det också en del helt oseriösa människor i den branschen. Lättförtjänta pengar, eller godtrogna hästägare?

      Svara
  45. Riktigt bra skrivet! Man ska låta människor va ifred, o ta hand om sina hästar på de sättet som dom tkr e bäst. Alla har olika teorier o man ska inte försöka ändra andra. 🙂

    Svara
  1. In och läs! | Ryttare med höga ambitioner
  2. Mycket läsvärt inlägg! | Ryttare med höga ambitioner
  3. Jag blir så trött! | Jag och mina knasbollar
  4. Så extremt naturligt som möjligt | Lollo´s Blogg
  5. Fredagshumor | Life of Showjumping
  6. Lite roligt | Team Fors

Jag uppskattar kommentarer