Oseriösa och samvetslösa hästhandlare…

… eller ”Den sorgliga historien om Mr Big”. (Valack (2003-2011) e. Rotspon – Bolero)

Jag har redan berättat om hur det gick till när vi köpte den här fina hästen och hur jag blev dunderblåst. Och jag lovade att komma med en uppföljning. Det är lärorik och skrämmande läsning, om spattbehandling och samvetslösa människor. Historien om hur det gick till finns att läsa både tidigare i bloggen (Får man hänga ut folk på internet, nov 2011).

Vi köpte hästen av Madelen Palmkvist (senare El Hanafi / Hanafi) hösten 2009. Trots att han inte visade hälta i samband med köpet fick jag ju snart reda på att han redan var diagnosticerad med spatt i vänster has. Alltså inleddes  processen med att försöka få köpet hävt. Det var total tvärnit från säljarens sida. Hon hade själv visat hästen för oss, men när vi hämtade den var det hennes stallvärd/ombud Caroline som lämnade över häst och pass och tog emot betalningen. Hon kvitterade och visade ett papper om att hon var ombud för säljaren Madelen. Vid ny kontakt med Madelen var hon sanslöst otrevlig och slog ifrån sig på alla sätt. Så småningom försökte hon hävda att hon inte ens ägde hästen, utan agerade som ombud för någon annan. Tack vare internet går det ganska lätt att spåra hästar, så jag tog kontakt med folk som haft honom tidigare.

Hans historia såvitt jag kunde forska fram var alltså följande: Han köptes 2007  från Tyskland, som fyraåring, och kom i november samma år till Karin Öhman  i Katrineholm, för vidareutbildning. Strax efteråt var han till salu, men som säljare agerade då Team CAF. (Videoklipp från hans tid på stall Vegred finns HÄR>>> ). Jag vet att han visades för amerikanska köpare, som tackade nej. (Och jag undrar om det redan då fanns röntgenfynd). Karin ville inte, vid kontakt, av olika skäl tala om vem denna första ägare var, eller till vem han sedan såldes. Bara att det var i Stockholmstrakten. Därifrån kom han till Annica Holmqvist på Stall Bergalund i Hallstavik, som sålde honom hösten 2008, till en tjej i Finland. Finska köparen, Nina Jakola, upptäckte relativt snart att något inte stod rätt till med Mr Big, och gjorde en röntgen. Dessa röntgenbilder visade utom allt tvivel att han var behäftad med spatt vänster bak. Med stöd av detta krävde hon köpets återgång. Efter många månaders tjafsande fram och tillbaka (våren 2009) fick hon till sist lämna tillbaka honom till Annica Holmqvist. Men hon fick bara en del av köpesumman tillbaka. Hon lät sig nöja med detta, trots att hon gjorde en stor förlust, bara för att slippa ha utgiften med att ha en oanvändbar häst uppstallad för dyra pengar. Mr Big åker omgående från Annica ner till Skåne och hennes goda vän Madelen Palmkvist. (Deras redovisning om hur detta gick till skiljer sig åt). Han hade inte varit i Skåne mer än ett par veckor när jag hittade honom, hösten 2009.

Madelen har inget eget stall, trots att hon har en ganska omfattande hästhandel, utan Mr Big parkeras hos en annan person: Caroline Ekengren. Madelen förklarar både på telefon och vid visning av hästen att hon ägt honom i över ett år, men att hon har tröttnat på hästar och ridning, och att det är därför som han är till salu. Efter en snabb titt både på häst och ägare bestämmer jag mej för att det är en trovärdig historia. Hon säger att det finns både besiktningsprotokoll och vaccinationsintyg från när hon köpte honom, men när jag be att få dessa, så är dom inte längre tillgängliga. Och när hela historien till sist så att säga ”skiter sig”, så lämnar Madelen landet, och Caroline blir den som fungerar som mellanhand i kommunikationerna. Trots allt är hon mycket hjälpsam och försöker hitta fungerande lösningar för alla parter. Även deras uppgifter om vem som egentligen äger hästen vid försäljningstillfället går isär.  När jag kräver köpets återgång blir det alltså väldigt besvärligt och Madelens sista yttrande i historien är ”Stäm mej då!”, och jag bestämmer mej för att ta henne på orden. Vid lite mera efterforskningar visar det sig att Madelen trots sin ringa ålder (född 1988) hunnit både att dra på sig en ansenlig summa skulder hos Kronofogden, och få ett tvivelaktigt rykte som hästhandlare. Så jag förstod snabbt att det skulle vara lönlöst att dra historien inför rätta. Till hjälp hade jag nu min goda vän och jurist Malin Myrman, som gjorde sitt bästa, men inte heller kom vidare på grund av den snårskog av lögner, den kluriga lagstiftningen och risken att dra på mej allt för stora kostnader. Första hindret var att fastställa vem som egentligen var ägare till hästen. Det verkade enkelt. Men om man ska hårdra det hela så kan ju finska ägarinnan räknas som ägare, eftersom hon aldrig fått tillbaka hela köpeskillingen, och med andra ord gjort den svenska säljaren till bedragare enligt lagen. Vem som då var den svenska säljaren var klurigare. Madelen påstår först att hon aldrig ägt honom, utan bara sålde honom för Annicas räkning, och senare att hon redan sålt honom till Caroline. Under tiden är hon själv både oanträffbar och skuldsatt.

Alltså var vi fast med en jättefin och rar, men oanvändbar häst. Så vi beslutade oss för att göra allt som gick för att försöka behandla honom för att åtminstone göra honom ridbar, om än inte en tävlingshäst i dressyr. Våren 2010 var han ohalt efter en behandlingsperiod med Butazolidin, och magen hade hämtat sig efter att medicinering, och han lånades ut till ridskolan på Nordhallands Ridklubb. Chefen där är en god vän, Camilla Billö, och både hon och hennes duktiga personal gjorde allt för att han skulle få arbeta och fungera. Detta höll i några månader. Sedan kom en tydlig hälta tillbaka, och han fick komma hem och ha semester. Vid kontakt med Anette Edling, veterinär vid Hallands Djursjukhus, så bestämde vi oss för att prova en ny, experimentell behandling som utförs av en gästande veterinär från Canada.( Mycket enkelt förklarat så går Dr James behandling ut på att spruta ren alkohol rakt in i den berörda ledavdelningen. Syftet är att snabba på nedbrytningen av ledbrosket, så att leden växer ihop. Då blir just den här ledavdelningen stel, smärtan försvinner och hästen blir åter användbar. Han hade redan haft mycket positiva resultat på både galoppörer, dressyrhästar och reininghästar.)

Under juli och augusti månad 2010 gjordes alltså behandlingen och uppföljningsprogrammet sattes igång. Under hösten lånades Mr Big ut till en god vän som blivit hästlös, och allt verkade vara frid och fröjd. Han var till och från lite besvärlig mot sin ryttare, men vi gissade att det berodde på att han mådde bra och blivit lite stallmodig och i god kondition. Tidigt under våren 2011 berättar ryttarinnan att hon inte kan ha honom kvar på grund av sitt arbete, och jag åker för att hämta hem honom. Vid kontroll visar det sig att hältan är tillbaka. Suck. Vi åker ner till Anette på Slöinge för att kolla honom, och tyvärr visar det sig att behandlingen inte haft den önskade effekten, och att det tyvärr inte fanns mer att göra.

Så nu hade jag en häst utan livförsäkring, som inte ens är värd sin vikt….  (Som bekant kan man inte sälja hästar till slakt som är behandlade med ”Butta”).  Jag upptäcker att Madelen Palmqvist startat upp en hemsida för försäljning av hästar importerade framför allt från Holland. (Till synes fina hästar) Hanafi Sport Horses heter ”företaget”, som påstås ha F-skatt och goda referenser (?!?). Och även garantier. På hemsidan står det att om man inte är nöjd med hästen man köpt så får man byta in den. Så jag kontaktar Madelen igen, och hon är mycket samarbetsvillig. Klart att jag får byta in Mr Big om jag inte är nöjd, och allt jag behöver göra är att titta ut en av hennes saluhästar som jag vill byta till mej. Hittar två lämpliga alternativ, och ringer för att ordna med praktiska detaljer. Då tycker hon inte att han är värd lika mycket som jag betalade, utan kanske bara 15000 eller så, eftersom han har spatt. När jag invänder att han hade det redan när jag köpte honom, så kontrar hon med att det trots allt inte var hon som sålt honom…… Alltså lönlöst. Inte lägger jag 50 – 60 000 mellan för att få en ny ”högriskhäst” på halsen. Och på ett vis kändes det bättre i själen att inte låta stackars Mr Big vandra vidare, och riskera att åter bli såld som frisk och felfri (möjligen full av smärtstillande).

Till sist fattades alltså beslutet, med stöd av veterinärer, jurister och även mitt bankkonto, att det var bäst att bita i det sura äpplet och låta Mr Big vandra ut på de evigt gröna ängarna.

Kvar står en ryttare utan tävlingshäst, en fattig hästägare, och sörjande vänner. Rent ekonomiskt var han en katastrof, men som häst var han högt älskad av alla som lärde känna honom. Men jag är fortfarande bitter över att det får gå till så här, och därför beslutade jag mej till sist att skriva ner hela historien i min blogg. Jag får nämna alla vid namn, så länge jag inte smutskastar någon, utan bara håller mej till rent sakliga fakta, vilket jag nu anser mej ha gjort. Så den här historien är menad att fungera som en varning. Trots min erfarenhet, tillgång till goda fackmän och min vilja att göra det bästa för varje häst, så blev jag grundlurad. Så jag kan bara återigen uppmana alla som ska köpa häst, att kolla hästen noga, kolla säljaren ännu mera noga. Och sedan dubbelkolla…..

Det går att ”googla” på alla namn, både folk och fä. Upplysningar om skulder kan göras hos Kronofogden, och ”skvaller” hittar man både på HästNet och på Bukefalos.

20120124: Jag har nu fått veta att Mr Big röntgats och diagnosticerats med spatt redan hösten 2007. Dåvarande säljare, förmedlare och ryttare (samt såklart veterinären) visste redan då att han hade ett dolt fel, men valde att inte varken åtgärda/behandla felet eller ta bort honom, utan istället tiga och sälja honom vidare i förhoppningen att ingen skulle märka det. Så det finns uppenbarligen en rad ”bedragare” i den här historien, där i sista änden hästen får betala priset, och ett flertal personer lagt ut mycket, mycket pengar på honom. En historia full av förlorare alltså.

20120210: Uppdaterar med en länk, till ytterligare en liknande historia. Se upp!!

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

145 kommentarer

  1. laura

     /  22 januari, 2012

    Stackars Kicki. Kan bara ta dig i hand och i samma mening nämna Jidde som du hade på tillridning för ett par år sedan,han med kors-assymetrin… Han har sedan jag slumpat bort honom för en spottstyver vandrat från famn till famn och tillslut blivit utdömd på travklinik i Solna…trots det har man försökt sälja honom som som tävlingsmässig..
    .sammanfattningsvis FAN ta alla bedragare som hänsynslöst profitersr på oskyldiga människor och djur!.laura

    Svara
    • Läs gärna mitt inlägg om superduktiga Rolf-Göran Bengtsson och mindre duktiga Lasse Anrell i min blogg: http://wp.me/p1uIV8-2Ji

      Glöm inte att titta på debatten i Kvällsöppet ikväll där Anrell deltar.

      Kram Mrs G

      Svara
  2. Bettan

     /  22 januari, 2012

    Fy fan!
    Jag har också hört historier om importhästar från Tyskland och Holland, som helt plötsligt blivit 5-7 år yngre, vid försäljning, har förfalskade pass och tom falska frysmärkningar DNA-intyg och stamtavlor. Hade köparna bara öppnat truten på hästen, (och kunnat lite) hade de kunnat se på tänder bl a, att 4-5-åringen var minst en 13-åring och att om det tagits prover, var hästen fullproppad med smärtlindring.
    Jag har faktiskt hört hästhandlare ”skryta” över hur korkade köparna är…
    Och dessa ”fina veterinärer” som intygat att hästen var ”kärnfrisk” med falska plåtar, varit i maskopi och hade ”provision” på dessa bedrägerier…
    Jag har hört talas om förr, ett par till 3 st tvivelaktiga handelsstall…i södra Sverige.

    Nu vet jag ju att ni KAN hästar, och det med råge Kicki! Och ändå!!

    Det är bra att folk varnas. Att du varnar!
    Seriösa uppfödare får en spottstyver för sina hästar medan dessa tvivelaktiga handelsstall tar ut 6-siffriga belopp!
    Det finns MÅNGA handelsstall som agerar såhär! Via bulvaner.
    Bulvaner som finns hos ”Fogden” med 6-siffriga skulder, men som också får och lever på denna svarta ”provision” – så det är inte ens lönt att försöka stämma. För hos lokala skatt och Soc, så är det människor ”utan inkomst”. Och gärna ensamstående mammor också.

    Jag känner till och kan namnge, en hel familj, i Skåne, där ALLA, även mor och far, gick på Socialbidrag, MEN hade ändå råd att deltaga i ”hoppcirkusens Grand Prix” med stora hästbussar och fara och tävla nationellt och internationellt.. Året om. Och stallet var fullt med tävlingshästar. Hur hade DE RÅD ??? *smile* Young ridersryttare i slutet på 90-talet.
    Soc, Försäkringskassan, Fogden och lokala skatt begriper ju inte sig på hästeriet..

    Jag vet en hovslagare som var så ”fattig” och gick på KAS så han hade inte råd att betala 1073:-/månad i underhåll till sitt barn. Han SKRÖT på fyllan och krogen, över hur korkade myndigheterna var. Han var ju ”sjukskriven för ryggen och arbetslös” – och så kom han till underteckad, som då var ”tjänsteman” och försökte dra en snyfthistoria om hur fattig han var. Jag är ju ”doldis” inom sporten, så jag hade ju kollat upp honom och hans sjukdomshistorik… och visste karln skodde minst 10 hästar per dag,…. Och hans flotta bil, hur hade han råd till den???
    Jag sa bara kallt att: – här har du ett inbetaslningskort och du får en vecka på dig att betala din underhållsskuld på 80 000 och sedan kommer det in 1073 i förskott varje månad. eller vill du att jag talar om för Lokala skatt hur mycket du skor för svart varje dag?
    Du kan tro, han betalade in snabbt. För hade jag som myndighetsperson polisanmält honom för bedrägeri – DÅ jävlar! Tyvärr har inte privata personer sån makt.

    Och våra ungdomar blir så otroligt besvikna och ledsna och hästarna lider…
    Kan DU bli lurad, ”SOM KAN HÄST” – så kan vi ju föreställa oss hur många glada amatörer, ungdomar och familjer som är grundlurade! På stora belopp!
    Väldigt många skador ”syns” ju inte utanpå och kommer fram först efter lite träning. Vi har nog tyvärr ”skeppslaster” med såna här hästar i landet!

    Det är STARKT och modigt av dig att gå ut och berätta!
    Du är min idol Kicki!

    *KRAM*
    Bettan

    Svara
    • Kicki

       /  22 januari, 2012

      Din hovslagarhistoria och tävlingsfamiljhistoria är för bra för att stanna bland mina kommentarer. Skriv om det i din blogg, och låt folk fundera över hur skattekronorna används…. Kram Bettan!

      Svara
  3. Kicki

     /  22 januari, 2012

    Laura: visst minns jag Jidde. Så tragiskt det blev. Det är alltid grymt när hästarna får betala priset för människors girighet. Oavsett sammanhang. Fina, rara Jidde…

    Svara
  4. Hannele

     /  22 januari, 2012

    Stackars häst ! Flytta omkring överallt under sitt korta liv ;( usch och fy !

    Svara
    • Rent generellt har jag ingenting att invända mot att hästar byter stall flera gånger under en sån här tidsperiod. Om den är väl omhändertagen, vårdad och älskad så tror jag inte hästen far illa. Problemet är väl att han på varje nytt ställe förväntades prestera, och när han inte kunde det p.g.a. sin sjukdom, tog det trots allt en tid innan ny diagnos ställdes, och cirkusen började om. Det är hänsynslöst mot djuret.

      Svara
  5. Fy vad tråkigt att läsa! :/ förstår inte att det finns såna människor som bara tänker på pengarna och inte på djurens bästa.. tyckte att du tog rätt beslut som valde att ta bort honom, jag har själv haft Anette som veterinär och vet att hon gör allt och lite till för att hjälpa hästen och ägaren. Kram på dig

    Svara
  6. Rosita

     /  22 januari, 2012

    Hej mycket märklig histora,,som köpare har man faktiskt undersöknings plikt tycker jag. Jag säljer ibland någon häst då och då. Många köpare är ju så otroligt slarviga,,,jag säljer inte om hästen inte är klinik besiktigad, men vissa spekulanter tycker det räcker med gårds besiktning och det gör inte jag. Man vill inte råka ut för sådana problem.jag har själv köpt häst av Madde och flera med mig och har inte hört några problem. Förstår inte att denna häst skulle behöva lida så länge av alla er andra????pengar!!! Pengar !!!! Glöm inte undersöknings plikten i fortsättningen.

    Svara
    • Hej Rosita, Beklagar att du kallar mej ”slarvig”, när jag ville ha hästen besiktigad av en duktig veterinär och först vara i ordning i sina trasiga fötter. Jag följde spelreglerna, undersökte hästen och fann ett fel SOM SÄLJAREN VETAT OM!!!! Det var ju när jag talade om att hästen inte höll måttet, som problemen började. Hade nu säljaren varit seriös och medveten om sina skyldigheter så hade jag inte haft någon historia att skriva. Utom kanske ett tack till en ansvarskännande säljare som strävar att få nöjda kunder….. Pengar och pengar… det är dyrt att köpa en fin häst bara för att sedan bekosta avlivning. Det är lätt att raljera om andras pengar. Den som först satte pengar framför hästens välbefinnande, måste ha varit den som först uppdagade att han var behäftad med spatt och ändå sålde i förhoppning om att det inte skulle upptäckas så snart.

      Svara
      • Lina

         /  21 februari, 2012

        Det ligger lika mycket i säljarens som köparens intresse att en häst genomgår besiktning. Om man ska ”trycka” på att köparen har undersöknings plikt ska man trycka ännu mer på att säljaren är skyldig att upplysa om alla fel och brister man har kännedom om – i detta fallet verkar det inte som säljaren varit helt ärlig – allra helst inte om det inte framgått för än problemen uppstått att hästen ”förmedlades” och inte sålts direkt av säljaren och att ”säljaren” tagit emot hästen från en vän som är fullt medveten om hästens fel.

        Har man kommit överrens om och dessutom skrivit papper på att hästen ska besiktigas vid senare tidpunkt och om besiktningen ej är utan anmärkning skall köpet hävas, så har jag svårt att se att köparen i detta fallet gjort något fel.
        Snarare skulle säljaren krävt att besiktningen sker innan hästen lämnar gården om säljaren varit seriös (enligt min mening), för att ha ryggen fri – om besiktningen ej visar några fel.

        Det är lätt för en ”utomstående” att lägga över allt på säljaren i detta fallet Rosita, det är klart att du håller Madeleine om ryggen när du är mer bekant med henne än StallBabbel.

        Svara
        • Det verkar som om du Lina, läste båda artiklarna mer noga än Rosita gjorde. För i normala fall är det ju så att en sån här överenskommelse (både skriftlig och muntlig) gäller. Och att en säljare upplyser om alla fel, för att slippa en ”dolda-fel-tvist”. Men inget i den här historien blev ju särskilt normalt. Och det allra sorgligaste är att minst fem personer under resans gång, varit medvetna om felet, men låtit hästen säljas vidare i hopp om att det inte skulle upptäckas. Varje oseriös säljare har tjänat några kronor på affären, alla köparna har förlorat pengar, men den största förloraren var ju i sista änden den stackars Mr Big. Och alla andra hästar som ständigt hamnar i liknande situation.

        • Lina

           /  22 februari, 2012

          Jag har själv sålt ett fåtal hästar (enbart på hobby nivå) och vet vad jag anser är rätt och fel inom försäljning. Jag skulle själv aldrig låtit hästen lämna gården utan att en besiktning är gjord, däremot rekommenderar jag alla, oavsett var och av vem man köper att vara med när den besiktning som bekostas av säljaren genomförs och även låta sin egen veterinär gå igenom hästen inom en vecka från det att man tagit hem den för att ha allt på det klara,

          Hästhandlarna har skapat sitt eget rykte genom att vara oseriösa och ”penga kåta”. Flera personer blir utsatta och djuren får lida, vinnaren är handlaren som utan dåligt samvete lutar sig tillbaka och räknar sedlarna.

          Jag lider med både dig Kicki och Mr Big. Detta är beklagligt och oerhört tragiskt.
          Sånt här får inte lov att existera men det gör det ändå.
          Alla inom hästbranschen är mer eller mindre medvetna om vad som händer och sker runt omkring en men allt för få vågar, kan eller klarar av att agera.

        • Sen finns det ett antal seriösa handlare och förmedlare som har en god säljetik, och som tjänar i längden på nöjda kunder. Men dom drabbas ju också av det dåliga rykte som dom oseriösa skapar kring titeln ”hästhandlare”.

  7. Arga Bettan

     /  23 januari, 2012

    Lider med er. Säljaren är ökänd och att ngn har positiv erfarenhet av henne måste bero på några konstiga orsaker 😉
    Däremot vill jag påstå att man ALDRIG ska ta med sej en häst (eller betala den) förrän den är besiktigad på klinik och grön där samt att rutinerade personer finns med. Röntgen eller ej beror på priset och om hästen är försäkrad innan eller ej. Så en liten läxa hoppas jag ni lärt er. Inte bara att googla folk utan även rutinerna runt köpet. Det måste ju inte vara så att säljaren försöker lura en, det finns ju saker som kanske inte visar sej förrän röntgen påvisar det/ miljöombyte/ändrad ridning etc. Lycka till i framtiden.

    Svara
    • Att besiktiga med egen veterinär, det är ju inget ovanligt. En seriös säljare är ju mån om att ha en nöjd kund. Så var ju inte fallet här. Men visst har jag lärt mej läxan. Köper inte igen, förutom av någon som jag blivit rekommenderad.

      Svara
  8. Emma

     /  23 januari, 2012

    Det är lustigt att det står att Madelen sålt hästen. Madelen har aldrig sålt denna hästen till detta folket. Madelen sålde hästen till Caroline Ekgren/ Karlsson som sedan sålde hästen vidare till dessa.
    Så håll er till sanningen.

    Svara
    • Tyvärr Emma, så är det ingenting i den här historien som kan anses vara ”lustigt”. Jag redogör bara för händelseförloppet som det var, och enligt de handlingar som finns som dokumentation (=sanningen). Sedan finns det åtskilliga efterkonstruktioner. Det kanske möjligen kan ses som ”lustigt”…

      Svara
    • Bra Emma detta du säger stämmer helt,,tyvärr så är det så ofta vissa måste leta efter syndabock pga egna fatala misstag,,,,tycker inte dug synd om köparen utan endast stackars hästen

      Svara
      • Kicki

         /  24 januari, 2012

        Mina ”fatala misstag” var alltså att jag köpte en häst som hade ett dolt fel. I normala fall kan man reklamera ett sådant köp. Förstår inte varför du använder ordet ”syndabock”, när hästen sålts flera gånger under loppet av några år, och hela tiden haft detta felet, och flera personer vetat om det. Är inte syndabocken den som mörkar och säljer hästen vidare?. Att tiga om ett fel som man vet orsakar hästen lidande, det borde vara syndabocken, tycker jag.

        Svara
    • Linda Larsson

       /  24 januari, 2012

      Kicki, kunde inte sagt det bättre själv!! Syndabocken är väl, som du säger, ändå den som har hjärta att sälja en sjuk eller skadad häst och det värsta är att dom VET OM DET!!???? Ville själv köpa en häst som jag ville röntga rygg och ben på och få veterinärbesiktigad och allt detta innan jag gav henne pengarna för hästen. Dessutom skulle hon betala det OM det var fel på hästen annars var det jag själv som skulle betala för det och vad händer?? Jo hon drar sig ur precis innan jag skulle åka iväg till veterinären med hästen och det hette att ”en annan har köpt hästen redan” och det bara stank om detta att det fans ”dolda” fel på hästen som jag inte med blotta ögat kunde se men som ägaren visste om. MYCKET MÄRKLIGT!!!!!!!

      Svara
      • Linda Larsson

         /  24 januari, 2012

        Jo förästen jag glömde skriva KAN Caroline Ekgren/ Karlsson uppvisa något kvitto på att hästen är hennes??? Annars är ju affären RIKTIGT JÄVLA OLAGLIG!!!!

        Svara
        • Linda: Frågan om vem som egentligen ägde hästen, då den såldes till mej, är fortfarande inte utredd…. Just nu verkar den vara ”Någon Annan”….

  9. Malin

     /  23 januari, 2012

    Fan vad förbannad jag blir!! Ingen tröst men du är inte ensam.. Undra om dom vet att de är levande indevider som säljer och plågar?! Hoppas du finner en hel och trevlig häst!

    Svara
  10. Emma

     /  23 januari, 2012

    Man får heller inte hänga ut folk på nätet så inlägget kommer att polisanmälas under dagen-.

    Svara
    • Inlägget är helt lagligt. Ingen är anklagad för något som inte redan finns dokumenterat i skrift.

      Svara
      • Ingen anklagad???? Nu är vi där igen ,,,,helt sjukt …er trovärdighet sjunker bara lägre och lägre,,,det finns dokumentation visa upp köpekontraktet så är nog den saken ur världen,,vem som är säljare???

        Svara
    • Kicki

       /  24 januari, 2012

      Nej Rosita, det stämmer. Ingen är anklagad. Läs igen. Jag skriver bara vad som har hänt; det vill säga att jag köpte hästen. Och jag är inte skyldig att lägga in kopior på dokumentationen här på bloggen bara för att tillfredsställa dej. Allt som är som är beskrivet finns naturligtvis dokumenterat, annars skulle jag inte kunna publicera min historia. Alla berörda parter har fått ta del av den via juristen.

      Svara
    • Linda Larsson

       /  24 januari, 2012

      Japp Emma och Rosita är nog familj med Madelen som dom försvarar henne men typ ingen annan gör!! Och du Rosita verkar bara väldigt naiv själv, att visa köpekontraktet kansk evisar namn mm men det löser inga jävla problem för det, bara för ett sånt finns är det inte lika självklart att ”saken är ur världen”. Jag känner verken någon av dom men i mina öron och vad rykten jag i övrigt hört om denna Madelene är inte precis några lovord och någon seriös person!

      Svara
  11. Arga Bettan

     /  23 januari, 2012

    Att besiktiga med egen veterinär gör som sagt många, även jag, men det innebär inte att man betalt hästen innan eller skrivit avtal. Inget köp förrän allt är klart. Oavsett avstånd. De gånger jag köper på långa avstånd (utomlands) så röntgar vi där, låter vår veterinär här kolla bilder etc.
    Ingen kritik bara hur jag gör, lite erfarenhet har jag 😉 Men ditt tips om att googla folk är viktigt. Då kan man få fram info på förmågor som borde syssla med annat. Problemet är ibland att de är flera personer inblandade systrar, mor och dotter eller bara kompisar.

    Svara
  12. Detta är då en mycket märklig och sjuk ,,skylla ifrån sig historia,, man köper väl för helvete inte en häst utan att vet besiktiga hästen??? Oavsett vilken pris klass??? Det är så naivt att skylla på alla men att inte inse att man borde ha gjort en riktig kontroll så hade inte denna stackars häst bli en vandrande dålig aktie utdelning som alla försökte tjäna pengar på,,,eller komma ifrån,,,Alla dessa köpare borde se sig i spegeln och skämmas oerhört,,,DEN ENDA FÖRLORAREN ÄR DEN STACKARS HÄSTEN pga inkompetenta häst köpare.
    Så nu vill jag tillägga att Madde som ni skriver om ,,har jag själv köpt en superfin 3 åring av 2011 ,,,och det enda problemet var ju att man hinner knappt kunna få köpa häst av henne,, för hon hinner ju inte få hem hästarna förrän dom är sålda,,,,med tanke på så oerhört många hästar hon säljer och väldigt få reklamationer,,Jag är jätte nöjd med min hästaffär och jag vet skulle det visa sig att något problem skulle uppstå så får jag byta ….Tack madde

    Svara
    • Men snälla Rosita, det var ju just en ordentlig undersökning jag gjorde! Vadå ”skylla ifrån sig”? Jag köper en defekt häst och vill lämna tillbaks den. Priset har inte med saken att göra. Och naiv, javisst, helt klart. Ska man som köpare skämmas för att man blivit lurad? Hur tänker du då? Jag trodde i min enfald att det säljaren lovat muntligt och via SMS gällde, d v s att jag kunde lämna tillbaks honom om han inte var OK. För min del är det självklart att hålla ett löfte, och trodde ju att andra gör likadant. Men jag kan gratulera dej till ditt hästköp. Du verkar ju vara en seriös och erfaren person, och förstår att alla handlingar är i god ordning. Så jag måste få fråga, av ren nyfikenhet: har du köpt av MP personligen, eller av hennes företag? (Om hon säljer så många hästar, så är väl snart företaget på fötter igen.)

      Svara
      • ja det har jag ca 6 månader sedan ,,,,inga problem ,,,kvitto,, köpekontrakt ,,,pass allt i sin ordning med orgnr osv,,det värsta är ju att du anklagar ju fel person ,,du har ju köpt av Caroline….vad står det i ditt kontrakt och kvitto osv??

        Svara
    • Linda

       /  23 januari, 2012

      Detta händer TROTS veterinärbesiktning! Dessutom, det här med byteshandel är krångligt och känns inte alltid rätt i hjärtat! Jag älskar mina hästar och vill inte bara slussa vidare dem så de kan säljas igen och igen, speciellt när det gäller skadade djur (märk väl, jag är trots det ingen samlare och jag vill kunna använda djuren jag köper). Tack själv.

      Svara
    • Intressant Rosita!
      Alla som köpt häst eller sålt häst av denna madelene UTOM DU och säkert några få till är missnöjda med henne. Hon bör verkligen inte hålla på med hästar och kanske inte du iheller?? Blir lite misstänksam till att du mer än köpt häst av henne utan kanske är en av hennes vänner som vill rentvå henne eller det till och med är madelene själv som skriver detta inlägg från dig, inte speciellt svårt att göra falska identiteter på internet!!
      Men som du läst så är hästen veterinärbesiktigad och det visade fel på hästen och då har man rätt att häva köpet och läser du dessutom lite längre ner så är där en som råkat ut för samma sak men fick av veterinären besked att hästen var OK men det är den igentligen inte så där har veterinären en bristande kunskap eller missat detta fel, Köparen litea ju fan på vad veterinären säger för de själv inte är veterinärer! Jag kan slå vad om att hon inte skulle ta tillbaka din häst om du hitta något fel på den och att det är sorgligt att behöva berätta att vissa personer verkar så godtrogna men blir så grundlurade som du själv verkar vara men vet eller inte råkat ut för det än!!!!!
      / Linda

      Svara
  13. Fia

     /  23 januari, 2012

    Bra att oärliga personer hängs ut!!!! Dom ska inte hålla på med hästhandel!!

    Svara
  14. Ammi

     /  23 januari, 2012

    Vad bra att du skriver om detta. Har sett massor av annonser på hästar hon har till salu. Hästarna ser fina ut på bild och film, men så fina hästar får man inte till de priserna har jag tänkt. Känner med dig så enormt, man kan bara hoppas att kunna sprida informationen om denna människa, så att kundantalet minskar, och att det blir ointressant för henne att sälja häst. Du kanske inte kan stämma henne, men kan du inte polisanmäla henne för bedrägeri?!

    Svara
    • Självklart har jag varit i kontakt med polismyndigheten. Men det fanns flera tekniska och juridiska anledningar till att det var svårt att gå vidare. Bland annat handlade det om förhållandevis ”lite” pengar, och då prioriteras inte sådana ärenden.

      Svara
  15. Linda

     /  23 januari, 2012

    Hej!
    Det här är ingen märklig historia, dock väldigt tråkig. Det är vanligt och ett stort problem. Speciellt vanligt med dolda fel, men i den här historien var det dolt medvetet och köpet borde gått tillbaka. Bedrövligt med oseriösa säljare.

    Jag tycker inte att någon hängd ut i din text, det är fritt fram att dementera!

    Jag har själv varit med om något liknande och det svider både i plånboken och i hjärtat när man tvingas ta livet av en alldeles för ung vän.

    Detta ämne har även tagits upp i alla fall två program i tv. Varav ett handlade om en kvinna som sålde vidare hästar som hon fått/köpt som sällskap och sedan sålt som tävlingshäst. Väl värt att titta på! Minns inte vad programmet hette men Aschberg var programledare.
    Ha det fint och hoppas du får möjlighet att spara och köpa en tävlingshäst igen!

    Svara
  16. Maria

     /  23 januari, 2012

    Herregud vilken soppa och jag LIDER med er (och hästen)!!
    En av ”mellanhänderna” du nämner i din historia har jag varit i kontakt med genom att en bekant till mig skulle köpa häst där.
    En holländsk import med flashig stam (som de ju ofta har, men även kända namn kan lämna skit, finns ju ett möderne med i spelet också), som jag tror min bekant blev lite förblindad av (priset var ju så bra!).
    Hästen hade uppenbara problem med sin rygg och mun vid ridning och även en benställning som jag personligen skulle backat för. MEN hästen var ju röntgad och besiktigad UA i Holland och fullt frisk så det var ju bara att tuta och köra! 😉
    Jag sa till min bekant att JAG skulle inte köpt hästen och HADE jag gjort det hade jag gjort en grundlig klinikbesiktning inkl. ryggröntgen. Kan säga att säljaren inte blev så glad när min bekant meddelade detta… Hon hade även en annan spekulant som var intresserad så allt var även mycket brådskande såklart.
    Visst, min bekant ville ”bara” ha en trevlig allroundhäst att kanske tävla lätta klasser med, ingen elithäst på något sätt. Men som alla vet, trasiga hästar kostar också pengar varje månad… Dessutom försvinner ju glädjen med att ha en egen häst, allt blir bara oro och ångest.
    Det blev ingen affär för min bekants del iaf, men det var säkert någon annan stackars sate som gick på en nit tyvärr. 😦
    Stort tack för att du delar med dig av din historia och varnar oss andra! Förhoppningsvis leder det i förlängningen till mer uppmärksamma köpare och att dessa skrupelfria ”förmedlare” utrotas på marknaden!
    Mvh ”Maria”

    Svara
  17. Bra gjort för att rädda andra! Modigt! Borde finnas ett ställe där man kan lista oseriösa säljare. Men det kanske är förbjudet?

    Svara
    • Det är nog inte att rekommendera, eftersom det trots allt är en subjektiv bedömning. Men man kanske kan vända på kuttingen och försöka ordna en lista över seriösa säljare. Personer som har ”god hästhållning”, ”säker hästgård”, erkänt godkänd bokföring/redovisning (utan skatteskulder) och en god säljaretik. Kan man kanske genom HYN få till någon slags certifiering för hästhandlare/förmedlare? Det finns kanske fler vägar att gå för att få en bra marknad. För det finns många kunniga och duktiga hästhandlare, och dom ska inte drabbas orättvist av den här diskussionen. Och som köpare är det ju enormt tacksamt att handla hos en god handlare. Att kunna prova flera hästar på ett ställe osv. Inte minst för ridskolor och hobbyryttare.

      Svara
  18. Hej Dig! Ett väldigt klokt inlägg!

    Kram Mrs G

    Svara
  19. Madelen Hanafi

     /  23 januari, 2012

    Hej.
    Jag tycker detta är ett väldigt tråkigt inlägg att läsa här. Jag känner till hela historien med hästen och tycker det verkligen är tråkigt. Dock så var det så att jag hade 2 hästar inhysta hos Caroline som NI köpte big av. Ni köpte alltså inte hästen hos mig. Jag skulle samma vecka flytta en kort period utomlands till min man och satte mina hästar hos Caroline.
    Dock så kvarhåller jag att ni köpte hästen av Caroline och inte mig. När ni kontaktade mig så bad jag er att skicka ett kvitto på att ni köpt hästen av mig och inte av Caroline, det kom aldrig något kvitto. Vilket inte är så konstigt, jag sålde ju inte hästen så det kan inte finnas något kvitto med mitt namn.
    När ni sedan kom och ville byta in den hos mig, så ville jag säga nej men kände att allt blivit en tråkig soppa av det hela och sa att jag kunde ta den i inbyte. Men som ni själva säger, en skadad häst kan jag tyvärr inte värdera högt i inbyte då jag sedan själv hade fått avliva den.
    Men om ni fortfarande kvarstår vid att ni köpt hästen av mig, så vill jag hemskt gärna se detdära kvittot/kontraktet som är skrivit med mig som jag aldrig har fått se.
    För jag är 100% på att ni inte har något sådant, eftersom jag inte sålt hästen till er.

    Är det oklarheter, ring mig gärna. 0722033757
    Mvh Madelen

    Svara
    • Klart att det finns klara papper som dokumenterar min version av historien. Även utskrifter av e-post och SMS. Om jag skickar dej kopior, hur förändrar det händelseförloppet? Och ska vi flytta den här diskussionen till e-post privat, eller är det i ditt intresse att hålla den ”öppen”?

      Svara
    • Till dig Madelene!!
      Hur svårt ska det vara för er säljare att ta sitt jävla ansvar???? Du bara försöker förhala och förneka mm.
      Det var inte jag som sålde hästen??????????? Men ägde du hästen eller ej?? Står ju att den andra mäniskan som sålde hästen hade ett papper om att DU godkänt att du säljer hästen GENOM denna människa.
      Det går inte att sälja en häst genom en annan mäniska och sen hävda att du inte sålde hästen för då har din kontakt sålt hästen bakom DIN RYGG och då undrar jag bara varför du inte satt dit henne?? Nä du Madelene av mig kommer du verken köpa en häst eller sälja en till mig och jag ska se till att varna varenda jäkel jag känner för ditt namn för jag tror inte för ett ögonblick på din historia. Du borde ta ett vanligt svensson jobb istället för att hålla på med grejer du tydligen inte vet något om!!
      / Linda

      Svara
      • Håller med Linda, bra skrivet. Det är vi köpare och hästen som är förlorare i slutändan bara för era jävla pengar!

        Svara
  20. Eva Åkerström

     /  23 januari, 2012

    Hej,

    Intressant att läsa dina problem med säljaren. Många tror ju att det bara är att lämna tillbaka hästen när det inte fungerar, trots ett uppenbart ”dolt fel” så gick ju inte det av andra skäl som man kanske inte tänker på när man köper häst! Jättebra att du skriver om det.
    Eva

    Svara
    • Kicki

       /  24 januari, 2012

      Exakt så är det Eva. Att få rätt och att få tillbaka pengarna är två olika saker. Jag hade inte haft några problem med att lämna tillbaka hästen, men däremot kunde jag inte få tillbaka några pengar eftersom säljaren var högt skuldsatt hos Skattemyndigheten. Som min jurist uttryckte det: ”det går inte att lugga en flintskallig”.

      Svara
  21. Jag tycker att Anne och Marika ska flytta fortsättningen på sin diskussion till privat e-post eller till Marikas blogg. Men jag vill tillägga en detalj: En häst MÅSTE ha sitt pass hos sig. Alltid! Oavsett vem som äger hästen, ska passet vara där hästen är. Passet är inte detsamma som bevis på ägarskap.

    Svara
  22. De är jätte hemskt att sånt här händer för du är absolut inte ensam om det . Jag köpte en häst som jag 10 månader senare fick avliva pga. Spatt jag hade tyvärr inte röntgat henne vid köp då röntgen plåtar fanns från importen, min veterinär sa ” det är inte ens säkert att de är samma häst” jag gjorde inget försök att häva köpet fick ut hela livförsäkringen som var 15 tusen mindre än köpe summan, jag köpte en ny häst som jag denna gång kollade ordentligt på klinik var med vid besiktning och dessutom av en bekant . Inga fel sågs och jag har nu haft henne i 1 och ett halvt år och senaste 8 månaderna har jag behandlat henne 5 gånger jag bestmmde mig för att åka in till Strömsholm förra veckan och efter mycket om och men röntga vi fram kotorna och hittade lindriga pålagringar vet kolla då även på mina plåtar från köpet och såg att de redan fanns en början till dom där . I detta fall är de veterinärerna på ATG klinik som inte sett detta vid köpe bisiktningen . Vad gör man ? Min andra häst på 2 år denna klarar sig till avel åtminstånde 🙂

    Svara
  23. lippan

     /  23 januari, 2012

    Hur kan man med gott samvete sälja en häst som inte är ok??? Hemskt är bara förnamnet!

    Svara
  24. tess

     /  23 januari, 2012

    Många hästhandlare står och ljuger kunderna rakt upp i ansiktet. Känner en som köpte en före detta galoppör för 80 000 kr. Var själv och provred en häst hos madelen som hon påstod var utbildad msv dressyr. Det var den definitivt inte. Hästen kanske böjde på nacken men den trampade inte under sig någonting och hade usla gångarter. Visade sig att det var en galoppör.

    Svara
  25. teamfix

     /  23 januari, 2012

    Nu har jag äntligen tagit mig tid och läst den tragiska historien om Mr Big. En historia som jag önskar inte hade existerat. Men nu när allt är som det är så hoppas jag att andra hästköpare skall ta lärdom av detta, och kolla upp allt både en och tre gånger. Tyvärr tror jag inte att de hästhandlare av den här typen kommer att försvinna. /Annika

    Svara
  26. lotta

     /  23 januari, 2012

    fy fan asså! tycker synd om både dig o hästen.
    ja reagerade på ett namn och även att hon bor i skåne. är de hon så blir jag inte förvånad då jag var fodervärd på en häst hon ägde. hon sålde honom bakom min rygg fast de stod i kontraktet att ja hade förköpsrätt då ja var fodervärd. detta var runt 2000/2001. var i skåne skulle jag vilja veta hon bor. redan då hade hon ingen bra hand med hästar. hästen jag hade var kraftigt överviktig o ja tog den till hbgs djursjukhus o dom sa att ca 250 kg var hästen tvungen att gå ner. den här hästen var då ca 1,5 år när jag tog den. den andra hon hade var oxå i bedrövligt tillstånd o hon brydde sig inte, sedan trötnade hon på den o skaffade sig en till som hon inte klarade av då hon blev rädd för den o de spårade ut totalt. när min foder häst såldes så stack ja från stallet o hörde aldrig mer av henne vilket jag är glad över.

    Svara
    • Troligen inte alls samma person, skulle jag tro.

      Svara
      • Kan inte vara hon om det hände 2000-2001 för då var hon ju bara 12-13 år. Fast jag vet inte vem det är eller när hon börja sälja hästar men låter lite väl ungt och det bör varit hennes föräldrar i såna fall som sålt hästen!?

        Svara
        • lotta

           /  5 februari, 2012

          om de e hon så köpte hennes pappa hästar till henne som hon sen bara tröttnade på o då åkte dom rätt fort igen. tanke på de ja läst om denna tjejen e ja rätt säker på att de e samma. men kan ha fel oxå och vilket fall som helst så tycker ja de e förjävligt av såna människor. förstår mig inte på hur man kan lura folk på de sättet. känner en tjej som skulle köpa häst o när hon hämtade den här hästen så gick den på transporten snällt o resan gick bra o hästen va hur snäll som helst men efter en tid då tjejen hade börjat o rida den mer så blev den helvild o bockade sig o reste sig på bakbenen. vägrade gå in i transporten o de blev bara värre o värre o till sist så åkte hon till veterinären me den o då konstaterades de att hästen hade en ryggskada efter en ridolycka eller nåt. tjejen ringde säljaren va som hade hänt hästen men hon svarade att hästen va frisk o utan anmärkningar med mera. tjejen började nysta i hästens bakrund o då visade sig att hästen var utdömd då den hade gått om kull på en fältävlan o skadat ryggen. de kröp fram så småningom från säljaren att hon hade givit hästen lugnande medel när tjejen skulle provrida hästen o så. tjejen ville att köpet skulle hävas men säljaren vägrade o de slutade me att hästen åkte till slakt o tjejen stod där me skägget i brevlådan då hon aldrig fick tillbaka sina pengar från säljaren o tjejens försäkringsbolag gav inte heller ut några så hon köpte en häst fö ca 60000 o gick back me säkert de dubla me veträkningar o behandlingar med mera. tycker de e stor skam o göra så mot både folk o hästar. trots allt så e de ju hästarna som lider mest av de hela.

  27. Fruktansvärt tråkigt att läsa. Har varit med om mycket liknande. Det finns verkligen en väldigt stor baksida med hästvärlden. Så tråkigt att det alltid är de ärliga och hästarna det går ut över… För de som förtjänar det får aldrig vad de förtjänar.

    Svara
  28. Cecilia

     /  24 januari, 2012

    Kickis råd att googla på försäljare innan hästköp är ett gott råd. Googlar man på ett av de inblandades namn så kommer följande upp viket hade kanske fått Kicki att fundera lite över seriositeten hos denna människa…
    Denna efterlysning finns att läsa på siten ”Ridsport i focus”

    Efterlysning
    Jag söker efter min förra häst May Blast. Varmblods sto född 98.
    Sålde henne till Madeleine Palmqvist(quality horse,skåne) i våras och har inte hört ett ljud av henne, då jag fortfarande står som ägare och inte får tag på henne, undrar jag om någon har en aning eller vet minsta lilla om henne, skriv gärna

    Svara
    • Erica

       /  15 juni, 2012

      Varmblods stoet May Blast är min gamla häst och letar fortfarande 4 år senare efter personen som har henne nu. Är det nån som vet nåt så hör gärna av er! svampen_@hotmail.com

      Svara
  29. Cecilia

     /  24 januari, 2012

    Har nu läst hela debatten som följde under Vildes efterlysning av sin häst på siten ”Ridsport i focus” och det var mkt intressant läsning- bl a finns följande inlägg….vilket gör att man funderar som på nämnd persons trovärdighet—och stärker Kickis redogörelse…alla människor får göra sin egen bedömning

    #76skrivet av madelene76 20011.03.05

    Hittade den här gamla tråden och även jag vill varna folk för denna människa.
    Jag köpte nyss ett sto utav Madelene som numer heter El Hanafi i efternamn. Hennes företag heter Hanafis sporthorses.

    Eftersom hästen bodde ända nere i Skåne så valde jag att köpa henne utan att titta på henne innan. När hästen kom upp till mig så var det en hemsk syn som mötte mig. Hon var otroligt mager och blicken var nästan död. Dessutom hade hon så ont i fötterna så hon kunda knappt gå.

    Madelen ”glömde” skicka med passet med transportören och lovade att posta det till mig istället. Men passet har inte dykt upp. Nu säger hon att det kommit bort med posten. Hon skulle ha skickat det med Rekomenderat brev. Jag tror inte ens hon skickat något pass.
    Dessutom har människan en så dålig attityd så man tror inte det är sant.
    Hon borde ha djurförbud!!

    Svara
  30. Det är så jäkla sorgligt att såna här grejer ska få hända och att säljaren ska kunna gå fri efter en sån här grej! Helt jävla otroligt!!
    Men du skriver att man ska kolla upp den man köper hästen av och hästen i sig och det är rätt men jag uppmanar även ALLA SOM SKA KÖPA HÄST att för guds skull åk till en veterinär klinik som kan röntga ben och rygg på hästen och även att vet. går igenom hästen. Välj noga ut en bra veterinär och framför allt inte samma veterinär som säljaren går till då det kan bli till födel för säljaren.
    Det kostar, JA, men som vi tydligt ser i denna historia så kan det kosta ännu mer att få en kass häst som säljaren vägrar ta tillbaka. Gör redan innan en skriftlig deal med säljaren att du står för veterinär besiktningen om allt är ok i annat fall får säljaren ta den kostnaden om hästen ej är ok. Var noga, var skeptisk och ta reda på så mycket som möjligt om säljaren och hästen, och ha en mycket duktig person med dig som kan se om hästen är bra eller om den inte passar just dig mm, dessutom kan denna person ofta se med andra ögon att det kanske inte stämmer med något som du kanske missar för att du är så uppe i att leta en häst eller blir totalt förälskad i hästen.
    Var även skeptisk om priset, är hästen och dess utbildningsnivå värt det pris som säljaren begär?? Även här kan en duktig hästmänniska på ett unjefär avgöra det.
    Ju fler som får reda på denna och andra historier om hästsäljare som är rena bluffen, inte tar ansvar mm dessto färre kommer att handla en häst av dom och då får dom ett litet straff i alla fall, även om jag minst sagt tycker det är helt för lindrigt, för dom måste lägga ner sin ”firma”.
    Jag har själv fått gå denna hårda väg men tack o lov var den häst försäkrad och det var absolut inga stora summer alls, men jag har lärt mig av detta att i alla fall som minst veterinärbesiktiga hästen vid ett köp.
    För i en sån här tråkig historia blir du som köpare hårt drabbad men den som tråts allt blir mest utsatt i ett sånt här läge är ju hästen. Det är ju den som får lida och kanske bli avlivad, flytta från stall till stall, genomgå massa smärtsamma behandlingar till ingen nytta, stå och lida medans det pågår en tvist som dessutom kan bli väldigt utdragen, men visst det behöver inte vara så här.
    Jag kommer lägga ut detta på FB så att mina vänner inte köper häst av detta lilla kräk som vill kalla sig för hästhandlare!
    Till dig som skrivit denna historia önskar jag all lycka till i framtiden om du vill hitta en ny häst och köp inte hästen innan den är veterinärbesiktigad, skriv papper på vem som ska stå för kostnaderna för en vet. besiktning och det är väldigt bra att du tog beslutet om att avliva han till slut och speciellt inte åka tillbaka till den jävla nöttan som säkerligen försökt få han såld igen och allt hade upprepats en gång till och att det skulle vara Mr Bigg somm än en gång fått lida ytterligare!
    Mvh Linda

    Svara
  31. Madelen

     /  24 januari, 2012

    Återigen så kontrar jag med att jag har inte sålt Mr Big. Samt att det som skrivs längre upp som skullat ha hänt 2000-2001 är inte jag. Jag är född 1988 så att jag sålde hästar som 12-åring är inte vidare troligt.
    Har ni några frågor etc så är ni somsagt välkomna att kontakta mig direkt 0722033757 eller via mail Madelenhanafi@hotmail.com

    Mvh Madelen Hanafi

    Svara
    • Måste bara fråga, vem stod som ägare på hästen när den såldes? Du eller hon som sålde den?

      Svara
      • Du får förtydliga frågan, Emilia. Inget ägarbyte var registrerat i passet sedan flickan i Finland. Och jag svenskregistrerade honom aldrig eftersom jag insåg att det höll på att gå åt skogen. Så det fanns inget dokument som bekräftade ägandet när jag köpte honom. Alla spår av tidigare ägare är oåtkomliga, förutom några som är konstruerade i efterhand. Svårt läge.

        Svara
    • Erica

       /  15 juni, 2012

      Har skickat mail till dig Madde! Jag sålde May Blast till dig! Ca 4 år sen nu och väntar fortfarande på uppgifter till nya ”ägaren”! Hör gärna av dig!

      Svara
  32. Malin

     /  25 januari, 2012

    Jag säger som Linda Larsson här ovan, visst det kan kosta en slant att låta besiktiga och röntga på klinik. Men i det stora hela är det en droppe i havet och du slipper förhoppningsvis få hem (och betala varje månad för) en trasig häst.
    Det kan också kännas ”onödigt” då det enligt säljaren kanske finns en nygjord bes. och röntgen ua, men tänk på att om det är en tex. en import så är det väldigt svårt att ens veta om det är hästen du är spekulant på som dessa papper faktiskt tillhör.
    Var skeptisk!
    I vissa fall kan säljaren även börja vela/bli aggressiv/vilja snabba på försäljningen/tom. hota med slakt när du tar upp att du vill göra en ny besiktning, ta detta som ett ytterligare varningstecken och låt dig inte påverkas!
    Jag vet att det är svårt att inte tycka synd om hästen, i många av dessa fall är de ju i mycket dåligt skick, men försök att inte köpa häst med hjärtat i första hand. Många av dessa ”hästhandlare” spelar ju på köparens känslor och sympati och har du väl tagit hem hästen och börjat umgås med den så blir det ju ännu svårare att hålla sig objektiv.
    Som jag tror fler och fler blir medvetna om så har dessa personer också tilltrasslad ekonomi med kronofogde mm. på kö efter sig, så att någonsin få tillbaka sina pengar vid hävning av köp är i princip omöjligt. Kolla gärna upp innan om du är tveksam! Ring skatteverket, där kan man få information om personens status
    Var försiktiga där ute och verkar någonting för bra för att vara sant, ja då är det oftast inte det..
    /Malin

    Svara
  33. Eva

     /  25 januari, 2012

    Hej,

    Läste att hans spatt upptäcktes redan 2007! Hoppas du polisanmält de som var inblandade vid försäljningen då, det är ju bedrägeri. Har något svagt minne om en annan hästhandlare som sålde oanvändbara hästar som blev dömd för brott mot djurskyddslagen, skicka allt till länsstyrelsen och se vad de säger! Onödigt lidande för hästen och er!!

    Svara
  34. Caroline

     /  26 januari, 2012

    Hej,

    Jag har läst om mr big och lite av kommentarerna som är skrivna här och var bara tvungen att berätta min historia med.

    Även jag har köpt en häst av Madelen och fick problem med passet till henne. Jag köpte ett föl av Madelen 2007 som var imp. från Holland och hennes pass var under registrering och det var ju inget konstigt med det för det var ju ett föl och hon var import. Vi skrev i kontraktet att passet skulle Madelen ordna och hon skulle stå för kostnader/ordna fram det. Det gick ett halvå- ett år och inget pass hade kommit. Jag började bli orolig och ville ju såklart veta hur det gick med det. Jag försökte kontakta Madelen via telefon/mejl/post men hon var som bortblåst och gick inte att få tag på. Jag fick panik och ringde runt till alla förbund och efter mycket jobb så fick jag äntligen fram var hon hade skickat passet. Anledningen till varför jag inte hade fått passet var att det inte var inskickat vem som var ägare samt att de saknade mammans stam och uppgifter om henne. Då jag inte kunde nå Madelen så visste jag inte heller var min hästs mamma hade blivit såld och kunde därför inte komplettera med det så jag valde att härstamningen fick bli helt okänd. Jag ville ju ha hennes pass!!

    Jag vet att jag inte skulle få någon fullständig hästamning i passet då pappan var oregistrerad och det var inte det som jag var ute efter. Jag är väldigt nöjd med min häst och den är frisk och kry, men sättet som Madelen hanterade det hela tycker jag är för dåligt. Det ända hon hade behövt göra var att svara på var hon skickat passet och var hon sålde mamman. Istället gjorde hon så att jag fick väldigt mycket mer jobb och oror.

    Jag har lärt mig denna läxa nu och skulle jag i framtiden köpa häst så kommer jag vara väldigt noggrann och kolla upp säljaren och att allt stämmer med papperna. Jag tycker att det är bra att historier som tex den här med mr big kommer fram så att fler slipper att göra samma misstag och att det blir svårare för ”oseriösa säljare” att fortsätta.

    / Caroline

    Svara
    • Tack Caroline, för att även du vill dela med dej av din historia. Det är tyvärr också en ganska vanlig historia, som drabbar många hästköpare: att inte hästens pass eller orginalhandlingar finns, att det inte är säljaren som är registrerad ägare, och om den är importerad, så är inte utförseln registrerad i hemlandet. Jag anser att man som regel inte ska betala fullt belopp för hästen innan man har handlingarna i sin hand, för det kostar pengar, tid och energi att ordna med identitetshandlingar, mikrochip osv.

      Svara
    • Hände mig oxå Caroline, även det stod i köpekontraktet va både hästen och pengarna en dag borta! Jag betalade inte hela hästen men vad hjälpte det..
      http://showhorses.bloggo.nu/

      Marika

      Svara
  35. Hemskt att läsa när sådant här händer, men tycker det är skitbra att folk får reda på vilka oseriösa människor det finns! Min vän köpte en ”fullt frisk” väldigt fin dressyrhäst av Madelen för några år sedan, som min vän sedan fick ta bort eftersom den hade en mycket kronisk hälta och skulle inte ens fungera som promenadhäst. För några år sedan ”jobbade” jag i ett försäljningsstall, och lärde mig otroligt mycket om vad som sägs, vad som stämmer och vad som hålls hemligt…

    Svara
    • Det är tyvärr inte så ovanligt med sånt, Amanda. Så jag vill återigen hylla de seriösa förmedlare och försäljare, som är angelägna om att få nöjda kunder och hästar med väldokumenterad historia.

      Svara
  36. BSA

     /  7 februari, 2012

    KÖP INTE NÅGONTING AV Madelen Hanafi!

    Jag köpte också en häst av henne förra året, Jag fick köpet hävt men det blev en dyr historia och en massa onödigt lidande för hästen! Madelenine har stora skulder ill Kronofogden och är VÄL kännd av många jurister som jobbar med hästärenden. Historien med att det är flera inblandade i försäljningarna är en vanligt förkommande sak.. Allt för att dom skall komma undan!
    Alla hästar som säljs är skadade och utdömda, Fullproppade med medikamenter för att hålla någon vecka efter köpet. Det gäller bara att hitta felet när hästen väl är köpt! SE UPP!!!! VARNING!

    Svara
  37. BSA

     /  8 februari, 2012

    http://hastmarknad.hastnet.se/sok/adds.php?aid=124707
    Här är annonser på hästar som ligger ute just nu!
    Hjälp till att VARNA köpare för denna HEMSKA säljare!

    Svara
  38. BSA

     /  8 februari, 2012

    Stall Golden verkar också vara inblandade i försäljningar av Maddes hästar,
    Se Upp! ww.stallgolden.se

    Svara
  39. Otroligt tråkigt att läsa vad du och inte minst hästen har gått igenom. Jag var själv och provred denna häst hösten 2008 då den stod på Stall Bergalund. Blev förtjust i den då den verkade oerhört hygglig på alla sätt – både i hantering och ridning. Tyvärr eller snarare tur nu när jag vet historien bakom så tyckte jag att den var lite för långsam i sitt rörelsemönster och inte riktigt framme för skänkeln och vaken så som jag vill ha hästarna. Säljaren(?) menade på att den brukade vara mycket piggare och att den förmodligen var lite trött för dagen bara, jaja.. tänkte vi och med lite jobb trodde vi nog att det hade blivit en riktigt trevlig häst. Men beslutet blev än dock att inte köpa denna häst viket nu i efterhand var tur. RIKTIGT olyckligt att den såldes vidare trots vetskapen om spatt-diagnosen, och att du blev drabbad. Tror för övrigt att jag någonstans i gömmorna ska ha någon film på den från provridningen…
    Mvh. Malin

    Svara
    • Vore verkligen intressant om du kan hitta filmen. Han var en underbar häst! Det ska du veta. Och nu vet du ju att det redan då fanns en diagnos. Skrämmande, eller hur?! Det faller fler och fler pusselbitar på plats nu, inte minst på grund av att dena rara häst gjort intryck på fler än du som tittat på honom vid de tillfällen han varit till salu under dessa år. Jag är glad att jag skrev ner hela historien, och tacksam för alla svar jag fått på inlägget.

      Svara
  40. Jossan Sandell

     /  15 april, 2012

    Jag var nere Madde i skåne och kollade på ett helt gäng unghästar från Holland förra sommaren, som tur var hade jag filmkameran med mig och filmade allt. När jag sedan glad och förväntansfull kom hem och skulle studera alla hästar lite närmre visade det sig att var och varannan hade ”rörelsestörningar” (hade en veterinär till att konstatera mina iaktagelser). Jag ska inte säga att det var fel på alla för det vet jag inte, men flera var väldigt tveksamma, och när vi var på ett ställe (hästarna fanns utspridda på olika ställen) viskade en av tjejerna som hjälpte till att visa hästarna: – Var väldigt försiktig om du ska köpa av Madde det är allt jag säger…Ja då blir man väldigt tveksam. Många av hästarna var jättefina med bra stam, röntgade(?) osv. men jag tror jag gjorde den bästa affären när jag lät bli att köpa. Men jag är väldigt nyfiken på var alla unghästarna tog vägen för hon sålde ju dom snabbt som tusan../Mvh. .Jossan

    Svara
  41. Charlotta

     /  27 april, 2012

    Hej. Vad tråkigt att läsa om alla oseriösa människor som finns i djurvärlden.
    Min historia handlar om Caroline Karlsson/Ekengren och hundar.
    Min mamma gick bort maj 2010 och hade kennel. Jag fick hjälp av ett flertal kennlar att omplacera mammas hundar. Caroline köpte en av mammas tikar och betalade för henne ganska omgående. Ca 6 mån senare ville hon köpa en hane, och eftesom vi hade en hane som behövde ett nytt hem så tvekade vi inte att låta henne köpa honom också. Ett år efter att Caroline fick hem hanen hade hon fortfarande inte betalt för honom. Jag skrev ett brev till Caroline att jag saknade betalning för honom men hon varken svarade på brevet eller betalade för hunden. December 2011 fick jag tar på Caroline per telefon som hon lovade att hon skulle betala för hanen senast 31/12. Misstänkte att jag inte skulle se en krona; och dessvärre hade jag rätt. Kontaktade min advokat som skickade två st brev till henne med uppmaning att betala för hanen. Dessa brev har hon inte reagerat på. Har nu skickat ett sms till Caroline där jag för sista gången uppmanar henne att betala för hanen senast 1/5 annars skickar jag ärendet vidare till Kronofogden. Tror inte att det hjälper men jag ger mig inte.

    Svara
    • emma

       /  1 maj, 2012

      Eftersom Caroline redan är på kronofogden så bryr hon sig nog inte.. Lättare att åka o hämta hem hunden.

      Svara
  42. johanna

     /  5 maj, 2012

    Linn Ingvarsson (dressyrmupparna.se) har köpt en häst ifrån henne, vid dedär holländska försäljningsstallet. Hennes häst fungerar inte som ridhäst. Dock tror jag inte hon vet om denna historia om henne.

    Svara
    • Jo, någon har länkat in mitt inlägg i hennes kommentarer, så hon har säkert läst hela den sorgliga berättelsen. Det är trist att läsa om hennes problem med sin fina häst. Jag är såklart väldigt misstänksam, men det verkar som om hon har koll på läget och har mycket bra folk omkring sig, så jag hoppas och tror att den historien löser sig på bästa sätt.

      Svara
  43. Johanna

     /  10 maj, 2012

    Hej! Vill du kontakta mig??! Jag har en liknande historia som din… Fast ej några papper funna. Bara brännmärkning på hästen. Sökt och sökt… Med vänlig hälsning, J.

    Svara
  44. Bedrövlig historia 😦
    Jag har varit med om en … kanske inte liknande historia för det gick, i mitt fall, väldigt bra för själva hästen – det var bara jag som blev drabbad, rent ekonomiskt. Jag blev grundlurad av TeamCaf 😦 Min historia kan du läsa här: http://pernillaodlund.se/?p=526

    Jag tror också att jag har träffat MrBig för jag köpte nämligen en liten b-ponny av Annica sensommaren 2008. Det var dock ett fantastiskt köp som jag ALDRIG kommer att ångra. Fast den ponnyn var det verkligen synd om – vi köpte honom i aug 2008 och då var vi hans 5e el 6e ägare samma år 😦 Nu bor han dock hos oss och kommer så att göra för resten av sitt liv – vi kommer ALDRIG att sälja honom.

    Svara
    • Det var en trist historia. Verkar som om det finns två sidor av myntet: som köpare, men också som säljare. Att du aldrig fått ett kvitto verkar ju skumt. I så fall kanske du inte ens står som säljare?! Och vad händer då om det exempelvis skulle bli en reklamation? Det finns ju bra och seriösa förmedlare, som kör med ordentliga avtal, kvitton och rak kommunikation. Då är det tacksamt att vara kund. Sen finns det ju andra varianter. Det är bara så tråkigt att godtrogna människor måste lära sig genom dåliga erfarenheter. Många är ju sådana: man är inte misstänksam och litar på vad folk säger, och så borde det ju kunna vara. Det är inte är värld man önskar, där man alltid ska tänka det värsta om människor man möter.

      Svara
      • Det finns en ljuspunkt i min historia och det är att hästen – min fina älskade och vääldigt mycket saknade häst – har fått ett fantastiskt hem. Den ägaren som hade honom som unghäst, som red in honom och sedan sålde honom till Sverige och ångrade sig direkt efter, hon hittade honom till slut och köpte honom av mig. Sommaren för två år sedan fick han flytta tillbaka till Danmark och där lever han nu ett bra liv. Vi har kontakt via fb hon och jag så jag vet att han har det bra och jag är välkommen att komma och hälsa på.
        Men hur ofta slutar det så bra för hästen i sådana här sammanhang? Typ väldigt sällan skulle jag tro.
        Jag håller verkligen med dig om hur tråkigt det är att man ska ”behöva” vara misstänksam och tro det värsta om folk. Så ska det verkligen inte behöva vara. Jag har dessutom rätt dålig känsla för hur människor är – jag är extremt blåögd och trots det jag varit med om vill jag fortsätta tro gott och folk, och jag gör det också.

        Svara
        • Det var en bra sak: att allt slutade väl för hästen i alla fall. Och jag håller helt med om att man inte ska sluta tänka gott om folk.

  45. joijohanna

     /  21 maj, 2012

    Usch! Stackare! Tycker man hör massa sådana historier…Hur omfattande är detta problem egentligen? Vågar man ens köpa en häst från Holland, Tyskland m.fl?

    Svara
    • Visst vågar man det. Det är egentligen inte de utländska hästarna det är fel på, där finns ju flera av världens bästa hästar. Men om man räknar baklänges (bara som ett exempel) på en häst som kostar 50K i Sverige, har betalat sin inresa, betalat en liten vinst åt svenska importören (hästhandlaren) och en provision åt holländske förmedlaren, Hur mycket har då säljaren fått i handen för sin häst? Och vad för slags kvalitet förväntar man sig på en sån häst?. Om en svensk uppfödare säljer en fin femåring för 20K, så nog skulle man undra vad det är för fel?
      Det gäller att ha en duktig, seriös och välrennomerad kontakt när man letar häst utomlands. Inte minst med tanke på att köplagarna är lite annorlunda.

      Svara
  46. joijohanna

     /  22 maj, 2012

    Sant! Måste vara svårt att hitta en bra kontakt, antar det kräver många år i branschen innan man vet. Vilka bra förmedlare känner du till? Läst på om ett företags rykte och det är mkt negativt, man har sålt skadade hästar osv. Men på förtagets hemsida står det att alla hästar som säljs är röntgade och noga besiktigade, att man lärt av sina misstag. Underförstått att de i sin tur inte gjort något fel utan veterinären som besiktigade de skadade hästarna. Vet ju inte riktigt vad man vågar tro på. Jag tror ju att alla är värda en andra chans och alla kan göra misstag men…ingen rök utan eld.

    Svara
  47. Anna

     /  19 juni, 2012

    Jag tittade på den hästen hos team Caf -jättefin häst men kastade av ryttaren som visade honom så jag provred aldrig. Fy fan vad trött man blir.

    Svara
    • Du menar att du minns Mr Big? Minns du om han hade samma namn då? Visst var han fin! Men troligen kastade han av, för han hade ju redan då problem med sina hasar, och hade redan blivit diagnosticerad med spatt, fast ingen berättade. Du hade tur som inte provred. Men man undrar varför dom ens visade honom för dej?! Mindre seriöst, kan man tycka.

      Svara
  48. Lia

     /  9 juli, 2012

    Jag vet så mycket bedrövligheter om Madelen Hanafi/Palmkvist så jag skulle kunna skriva en bok om henne… Fusk med vet. intyg, veterinärbesiktnigar med veterinär som släppte igenom varenda häst trots hällor och annat, dålig hästhållning, hästar fullproppade med preparat osv osv. Listan kan göras lång! Har även råkat ut för Carolin, helt ovetande om hennes kopplingar till Madelen. Hade aldrig ens tänkt tanken att titta på någon av hennes hästar om jag vetat innan om jag vetat att de haft affärer ihop! Och nu står jag med en häst köpt av Carolin och som det varit strul med sedan dag 1…

    Svara
    • Sigge

       /  12 mars, 2013

      Hej! Jag har oxå råkat ut för Carolin vill du kontakta mig via mail? Jag skulle vilja höra lite vad du råkat ut för m.m. O kopplingen till Madelen. Min häst är allt annat än frisk.
      siggelarsson@hotmail.com

      Svara
  49. Emelie

     /  29 juli, 2012

    Jag kände Madde privat och jag kan också erkänna att det hon höll på med var mer än sjukt.I början var allt frid och fröjd och vi var till och med vänner men när vi hamnade i en tvist visade hon sitt riktiga jag. När jag hälsade på henne en gång såg jag en gammal ridskole häst från min ridskola. Jag undrade hur gammal hästen var nuförtiden och tänkte att den måste vara minst 20 år om inte äldre. Då hade hon lycktas få papper på att den bara var 14 och den var nu såld till någon nybörjare som antagligen inte hade kunnigt folk till hands. Jag pratade då med min ridskola och hästen var 22 år. Försökte med allt för att få fram vem som köpt denna stackars häst men Madde gav sig inte. När jag försökte få henne att förstå att hästen var äldre och papperna falska brydde hon inte sig utan menade på att de som var på pappret var det viktigaste. Jag visade foto och film som bevis och hon till och med erkände att det var samma häst men hon skulle ju inte få lika mycket pengar för den och köparna var glatt ovetande. De hade gått med på en mindre besiktning för hästen var lite äldre.

    Ni som lämnat travhästar till henne och inte vet var de är eller fått några uppgifter om dem, de är slaktade. Hon tjänade pengar på det. Jag fattade inte det då för jag var väldigt ung och hade inget koll på hennes företag. Men jag kommer så väl ihåg slaktbilen så kom och hämtade dessa hästar som enligt henne var sjuka. Och fast jag var ny inom hästvärlden såg man tydligt att det var travhästar. Så lovade hon guld och gröna gräs tiill dessa hästar.. sjukt!! Många gånger telefonen också ringde och hon vägrade svara för att hon hade sålt hästen dagen innan så det kunde ju vara bekymmer på gång.

    Helt sjukt att hon försöker sälja hästar igen. Hon borde stanna i det arablandet och förbjudas att ha hand om hästar.

    Svara
  50. Hjälp mig snälla !!

    Min fd häst som jag hävde köpet på då jag fick veta att han var trasig och sålts som slakthäst
    Är nu på annons på hästnet.
    Det är Madde Palmqvist från skåne som säljer honom fast det inte riktigt framgår förän man
    Googlar …. Det står att han är skadefri mm fast han är trasig!
    Jag har papper på det. Jag vill att folk ska veta att han har ont och inte skall hoppas mm.

    Vet inte riktigt VAD jag vill att ni hjälper mig med….

    Stackars alla dessa fina hästar som går igenom smärta pga skitfolk (

    Svara
  51. Katarina

     /  24 september, 2012

    Jag har tyvärr också blivit lurad av Madelen el Hanafi.
    Hon har sålt mig en häst som inte går att rida på.
    Enligt veterinären och fd ägaren är hon trasig i benen.
    Men enl Madde är hon fullt frisk !!
    Tyvärr så tar hon inte tillbaka hästen.

    Tror att vi är många som blivit lurade.

    Svara
    • Katarina, har du anmält detta?

      Svara
      • Katarina

         /  24 september, 2012

        Anmält till vem ??
        Vi har precis fått reda på att hästen är dålig, och har bara
        pratat med Madde och hon är iskall. Hon tar inte tillbaka
        hästen, det enda hon gör är att byta in henne mot en annan.
        Jag vill inte ha en annan häst och vill inte att hästen ska säljas
        vidare då hon inte håller.
        Sen rör det sig inte om så mycket pengar, så jag tror det kostar
        mer att typ polisanmäla henne.
        Nu i efterhand vet jag att hon fått hästen av en sk seriös ryttare.
        Hästen har också gått igenom två besikningar. Det tycker jag
        är konstigt. Vi var med på klinikbesiktningen och där sa veterinären
        att hon markerade på ett ben, men det fick man göra eftersom hon
        inte var igångsatt.

        Svara
  52. Lina

     /  18 december, 2012

    Hej Kicki, kan jag på något sätt få kontakt med dig? Skulle vilja prata med dig ang köp av häst från förmedlare. mvh Lina

    Svara
  53. en som blivit blåst

     /  29 januari, 2013

    Detta är samma tjej som pappan köpte hästar till.
    Hon håller till med sina hästar lite överallt. Skattemyndigheten och djur enheten på länstyrelsen jagar henne.
    Hon säljer även smuggel hundar och håller just nu på i Bjuv och något stall vid ridhuset i Åstorp.
    Hon har lurat alla som går att lura.
    Sedan skickar hon pengarna till några arab killar som hon skiftar ofta..
    Hon får köpa sin kärlek annars kan inte ens föräldrar älska en sån unge.. Och ni kan vara säkra på att hon har många olika signaturer.
    Hon har det inte lätt den stackars tjejen.
    Hon är ofta på Sonnadamms vägen i Billesholm.
    Där föräldrarna bor..
    Man skulle kunna skriva mycket om henne men det triggar henne bara..

    Svara
    • En anonym

       /  9 februari, 2013

      Även jag har blivit lurad av madeleine..
      På en valp vars mamma skulle omkommit vid födsel pga akut kjesarsnitt..
      Tyckte synd om dom stackarna och köpte en valp.
      Valpen som skulle varit avmaskad besiktad osv enligt alla papper och regler var full av olika mask parasiter osv.
      Stackarn kan väl inte svenska för dom är väl insmugglade…
      Jag vet vilken gård vilket stall och vad som ska göras nu.
      Varna alla och leda diverse instanser rakt in på gården….

      Svara
      • Hur gick det för lilla valpen? Har läst skräckhistorier om såna här små sjuka valpar, som inte överlever…
        Hade den papper, mikrochip etc?

        Svara
        • En anonym

           /  10 februari, 2013

          Ja chip och vac papper finns samt en vet besiktning.
          Jo valpen lever men vi lägger mängder med tid och pengar på mediciner och vetrinärer för att få henne helt frisk.Men det är de viktigaste nu.hon börjar ta sig i hull och mående är mer pigg och sover bättre.så vi kämpar på för att hon ska mp bra den lilla valpen.Imorgon ska jag ringa runt till olika och göra lite anmälningar och även försöka komma i kontakt med vetrinären som ska ha gjort besiktning på valparna för att se om de gått rätt till.Någon borde ju ha gjort detta kjesarsnitt på mamman men har varken kunnat få namn eller nått av säljaren på vem som gjort de.så troligtvis är honväl smuggelvalp.

        • Lycka till! Det borde ju finnas ett namn på ansvarig veterinär någonstans i handlingarna, som du skriver. Vaccination, besiktning eller så.

  54. Katarina

     /  10 februari, 2013

    Jag vet att hon hämtar valpar utomlands.
    Hon skrev att hon har sålt ca 300 valpar,många på Blocket.
    Ingen stamtavla är det på valparna, hon kränger dom för ca
    10 000:- (med stamtavla 18 000:-)

    Idag ångrar jag att jag inte gjorde allt för att sätta dit henne när hon
    sålde en dålig häst till mig. Istället avlivade jag hästen, förlorade alla
    pengar och Hanafi går fri.

    Svara
    • Var skriver hon det? Intressant att se omfattningen på hundarna. Man tror ju annars att det är en eller annan kull…

      Svara
  55. Katarina

     /  10 februari, 2013

    Vi har haft en dialog via Facebook.
    Där skrev hon en massa, nu fattar man hur mycket
    pengar hon har tjänat.

    Svara
  56. Emma Nilsson

     /  14 mars, 2013

    Valparna är lagligt importerade med tillstånd från jordbruksverket. Men ingen vill köpa en importerad hund. Så lättare att säga att dom är svenska… Förstår ni väl själva..

    Svara
    • Nej, jag kan personligen inte förstå varför det är lättare att ljuga. Valp som valp, så finns det köpare. Att säga en sak som inte är sann ökar knappast trovärdigheten hos säljaren. Men det finns kanske fler sätt att se saken på?!

      Svara
  57. jennifer

     /  15 mars, 2013

    Usch vad hemskt. Tänk vad dom utsätter hästen för… Det är dyrt och riskabelt nog med hästar utan dessa vidriga försäljare…

    Svara
  58. Madde

     /  21 mars, 2013

    Jag har träffat denna ena tjej du pratar om, och hon körde med samma till oss att hon skulle sluta rida, visade ej hästen själv, o inget stall. sedan skrev hon ut saker på fb, om hennes kunder, vilket i detta fall var ja och min vän, fruktansvärt oproffisonellt, hästen var två gradigt halt innan böjprovet på besiktningen. synd om hästarna!!! alltid dom som blir lidande. fick höra sen att jag hade träffat skånes största hästhandlare.

    Svara
  59. Malin

     /  11 april, 2013

    Hej,
    Jag vill bara berätta lite snabbt om min historia. Jag köpte en häst av Carolin Karlsson/ Ekengren 2009. Jag föll direkt för hästen fast han var mager, ohanterad hingst och hade svårt med höger galopp. Carolin försäkrade att det troligtvis hade med att göra att han var dåligt musklad. Vi kom överrens att i kontraktet skriva in att köpet skulle gå tillbaka om han fick problem med sitt bakben inom det närmsta året. Det kändes tryggt och han var ju veterinärbesiktigad ua. Sagt och gjort. Han kom till stallet någon vecka senare. Dagen efter skulle han kastreras. Döm min förvåning när veterinären lyssnat på hans hjärta. Han har ett blåsljud. Detta skulle upptäckts vid förra vet undersökningen då det var ett tydligt missljud. Helsingborg konstaterade senare det min veterinär hört. Jaja, det var ju inte säkert att det skulle påverka honom som ridhäst men jag ville häva köpet. Jag var i kontakt med Carolin men hon svarade inte utan jag skickade ett brev gällande hävning av köp. Jag hade pratat med en advokat som hjälp mig. Carolin vågade inte ringa så hennes sambo gjorde det. En bilhandlare dessutom! Jag fick byta till någon av hennes andra hästar var svaret men de ville jag verkligen inte ha. Jag kollade hennes inkomst med skatteverket, 0 kr. I en rättegång hade jag inte kommit någonstans så det var bara att lägga ner… Men det slutade inte här. Han blev starkare i sitt bakben med tiden men inte fullt ut. Han röntgades och då fann vi osd i bakknät samt en ärrbildning i ligamentet. Jag bestämde mig för att opererad ocd. 20000 kr för jag hade en resevation pga osd på bakknäet. Han sövdes och opererades. Veterinären ringde och berättade att osd var borta MEN han var totalt sönder i bakknät, ligament, korsband allt!! Det var 10 procent chans att han skulle bli bra. Han reste sig dock aldrig efter operation så jag ”slapp” att aktivt ta beslutet att han skulle somna in. Så där stod jag utan häst och utan pengar med en faktura från djursjukhuset och krematoriet. Jag skulle ALDRIG rekommendera någon någonsin att köpa häst från dessa människor. Det blev lite längre än jag tänkt men USCH för dessa människor. Stackars hästar.!! Jag tänker ofta på hur ont min häst hade under tiden jag hade honom vilket var nästan två år innan vi fick klarhet i hans problem.
    Tack för ordet!!

    Svara
  60. milan

     /  25 maj, 2013

    är det ngn som vet var denna människa befinner sig & om hon har fler hästar? Vet en oseriös som lägger ut varmblod på hästnet. Kallar sig Helene från hbg. Känns som om det är samma skrot & korn! Man blir lovad hästar men får inte komma & titta, utan hon har en massa bortförklaringar hela tiden. Först var det akut sen helt plötsligt inte, sen e det ”andra” som kommit & kollat och lagt handpenning men enligt henne drog de sig ur & frågade åter igen om man var intresserad. Detta har pågått sen april och enligt henne var hästen akut behov av hovslagare. Hade fixat två boxar eftersom jag fick 2 hästar för samma pris som Gidde avkomman + hade bestämt tid men hovslagaren & transport var fixad. Men inga hästar än! sjukt trött på detta med oseriösa hästsäljare! Ngn som känner till denna människa ?

    Svara
  61. rebecka

     /  18 juni, 2013

    hej, en tråkig historia att läsa, men vi har råkat hamna i samma situation. Då vi köpte en d-ponny av Madeleine för tremånadersen. skulle uppskatta om du hade lust att berätta mer om hur ni tog er till väga min mail är becka_fotboll23@hotmail.com tacksam för svar. mvh rebecka

    Svara
    • Jag vet inte om jag har så mycket mer att berätta, förutom det som jag skrivit i bloggen. Men det kommer en e-post så småningom. Lycka till!

      Svara
  62. Blir mörkrädd när jag läser din historia och alla andra tragiska fall i kommentarerna. Stackars hästar och alla människor som är inblandade!
    Har själv blivit grundlurad vid hästköp och har i dagarna varit uppe i rätten, väntar på domen men bävar för att behöva lämna tillbaka hästen till säljaren om jag vinner……

    Svara
    • Jag håller tummarna för att du i alla fall får rätt. Just på grund av att många inte vill att hästen ska fara illa, så är det många fall som inte drivs hela vägen till återköp. Oseriösa säljare kan utnyttja att det finns ”blödiga” köpare på flera sätt. Det finns dom som köpt en häst, bara för att dom inte står ut med att lämna den kvar hos säljaren. Tragiskt.

      Svara
  63. Moniq

     /  20 oktober, 2013

    Dottern köpte en valack på 8 år av Madelen, hon har haft honom ca 2,5 år, men verkar nu bli utdömd pg a förslitningsskador, varit halt, behandlats, vilat knappt 1 år nu, han hade varit i sverige i 5 veckor, kom från Holland, när dottern köpte honom… Mager, sparkade med bakbenen, men fin ändå… han var vetr. besiktigad utan anmärkn…. 😦 Han har ej gått hårt här hemma, så visst var han utsliten redan när vi köpte honom… väntar nu på domen om hältan i v.fram… tragiskt….. kommer säkert bli utdömd, ska skiktröntgas snart, men vi älskar honom såå…. har kostat väldigt mycket med alla veterinärsbesök , men det sorgliga är att hon är så fäst vid hästen…. men han ska ju inte behöva lida….

    Svara
  64. NinaKatarina

     /  28 november, 2013
    Svara
    • Wohoo! Äntligen kommer rättvisan ikapp! Nu gäller det att polisen får in fullständig och korrekt bevisning. Jag håller båda tummarna. Tack för länken, NinaKatarina!

      Svara
  65. Ann-Kristine

     /  28 november, 2013

    http://hd.se/skane/2013/11/28/hasthandlare-haktad-for-grovt/

    Varning även för Karolina Ida Samuelsson och Kristine Kwarnmark, båda dessa samarbetar med Pamlqvist.

    Svara
    • Ja, det finns några fler i den här härvan. Troligen kommer det att uppdagas. Sen finns det ännu fler som hjälpt till, men som inte insett att allt varit helt olagligt, och som heller inte tjänat på affärerna. En stor härva!

      Svara
    • Medela detta för polisen.

      Svara
  66. Moniq

     /  29 november, 2013

    Vår älskade fina Wesley som vi köpte 2011 av Madelene som jag skrev om lite tidigare här är nu så utredd som han bara kan bli… Nu är han även CT röntgad och svar kommit, och hans vänstra framben/hov är heeelt slut… Artroser och lösa benbitar och en massa elände som egår att reparera : ( Han blev i dagarna utdömd pg a detta… Han har snart varit halt 1 år och behandlats av vad alla trodde kanske skulle hjälpa, men inget hjälpte.. Så endast 10 år gammal kommer vår vackra kille, en fuxvalack med bläs och strumpor 1.67 hög som älskade att hoppa få somna in nästa vecka, finns inget som kan hjälpa honom, allt är utrett, det är såå sorgligt, vi alla gråter för saknaden för vår vän… Han är en underbar häst men var ju utsliten när han kom till Sverige 5 veckor innan vi köpte honom från henne, ännu en Hollandsimport… Ja vi var för godtrogna, visste inget om henne, men tyckte om hästen…. Nu ska han få begravas värdigt på vår gård med en egen grav och gravsten, han är värd allt vår älskade vän…. Vi sörjer honom så otroligt mycket… Sov Gott Vår fina fina Wesley och tack för allt du gjort för oss…. R.I P

    Svara
    • Och du ska ha tack för att du tog väl hand om din häst. Beklagar din sorg. Det är förfärligt.

      Svara
  67. Nina Andersson

     /  20 december, 2013

    Hej
    Kan jag få din mail adress, vill fråga en sak
    ang Hanafi.

    Tack
    Nina

    Svara
  68. Limpan

     /  7 april, 2014

    Någon som hört nåt om dom? Hört att hon är ute igen och aktiv på instagram… Borde hon inte sitta inne?

    Svara
  69. Här kommer en artikel från HD, idag den 11 april 2014. Nu har dom fallit.
    http://hd.se/skane/2014/04/11/18-manaders-fangelse-for/

    Svara
  70. Maja

     /  25 april, 2014

    De jag dock inte förstår är att du tycker synd om hästens historik men vad gjorde du mes stackars kraken låna ut honom flera ggr vet du hur jobbigt det är och varför inte ha kvar hästen som Sällskaps häst eller sälja som sällskap . Och främst i te låna ut hästen hipp som han den har vart i Tyskland Sverige Finland Sverige igen sen åkt runt i Sverige stakars häst

    Svara
  71. Å.E.S

     /  23 september, 2017

    Nu är det så, efter att jag suttit och läst genom kommentarer om Hästbedragare och varit ute och läst om hur ”vissa” bedragare försvarat sig. Utan att namnge personer, det är lätt att hitta trådar numera så har jag följande åsikt- Jag ser att det är en mycket gammal tråd men om någon läser den då den är högst aktuell än då bedragare inte slutat…Till dig ”bedragare” som tycker inte det är konstigt att en ”hästförsäljare” Delvis en person som köper och säljer hästar, inte själv besiktar en häst under 60-70.000 berättar allt om hur du struntar i vilka skador hästarna har, du kanske t om vet med importen är billig för dig och ägaren vet att det handlar om bedrägeri. Så en häst som inte blir besiktad som du som hästhandlare ska sälja för att du inte vill att hästen ska få en onödig anmärkning som sänker hästens värde, det berättar att du Ej ska hålla på med djur alls. Då menar jag alla djur. Jag skulle ifrågasätta din egna empati. Då hästar börja kosta flera hundratusen så finns det gott om bedragare i landet. Och vissa är så ”erkända” att människor inte vågar yttra sig. En person har jag sett yttra sig i en debatt. Jag såg genast i debatt inlägget personen gjort att personens historia vacklade, att personen trots sina fantastiska egenskaper att driva ett företag och sitt namn hade svårt att föra sig i en debatt. Tyvärr höjs många till skyarna för deras namn och vem de umgås med. Luras någon så skäms de och känner skuld. Att anklaga någon är svårt, speciellt i ”hästkretsen” där människor vill vara med ”gänget”. Hästsporten är inte nådig. Det är som en enda stor ”inne grupp”. Tyvärr. Men i detta blir många hästar använda fel då de har gamla skador och far illa. Människor blir av med stora pengar och brustna hjärtan. Men i grund och botten är det hästen som far illa pga av människors girighet. Personligen skulle jag aldrig sälja en häst obesiktigad. Det är säljarens uppgift att besikta djuret. Att säga att det är köparens uppgift då det kostar pengar är nonsens. Oavsett vad du säljer hästen för så är det din skyldighet som säljare och hästägare, annars är du inget annat än…en person som inte sätter djuret först. Vill du sälja din häst som hopphäst och den drullar runt en lös benbit. Och när det upptäck, suckar du lättat att du inte besiktade hästen och du Fick dina pengar. Att tro att billiga hästar är sämre än dyra är nog inte sant. Inte enligt mig. Där mot är nog utbildningsnivån, stamtavla mm inte lika bra. Det handlar om Vem du köper hästen från. Jag skulle inte köpa häst från en person som livnär sig på att importera hästar, har de ett kort tag, och säljer den med referens om hur de som haft hästen el. ponnyn på tex Irland berättar om hur fantastisk den är. Totalt ointressant. Det är vad importören gått igenom, provtävlat och känsla för hästen. Men där brister det ganska fort. Du kan få läsa om annonser som du faller för..favoriten på gården, säljer den för att…för många hästar. Fall inte för annonserna. Det finns gott om uppfödare i landet, seriösa och duktiga som har fina hästar. Eller gå för all del alltid ut på nätet och kolla upp säljaren. Men tänk dig alltid för då ägaren har någon sorts status, det brukar inte alltid vara det bästa. Lycka till med att köpa häst. Se till att säljaren besiktat hästen. Är den inte det kan du redan där ana ugglor i mossen. Att köpa en häst för 40.000.-60.000 är pengar. Om säljaren är seriös så är den kollad. Är den trots det inte kollad och säljaren tycker det är för mycket pengar att lägga ut för en schysst försäljning. Ja, då är det dags att gå undan affären. En ”hunduppfödare” får mellan 8.000-20.000 för valpar. De är veterinärbesiktade vid försäljning. De kan få många valpar men ändå om de är seriös så besiktas de. Så, köp ingen häst av en person som inte vill kolla sin egna häst för en schysst affär.

    Svara
  72. För jäkligt att man som köpare (av dessa dyra dyra djur) inte har mer stöd i lagen. Också sorgligt med alla djur som far illa pga bedragare och människor som bryr sig mer om att tjäna en hacka än att levande varelser ska ha värdiga liv.
    Ledsen för din och Mr Bigs skull, han kunde dock inte kommit till en bättre matte.

    Svara
  1. Får man hänga ut folk på internet? « Stallbabbel
  2. Genomslag för ”Hästhandlare” « Stallbabbel
  3. Livlig debatt på Stallbabbel « Team Fix
  4. länkar vidare | mammaheidi
  5. Mera oseriösa hästhandare « Stallbabbel
  6. ”Plus” gör ett avsnitt om hästaffärer | Stallbabbel
  7. Ikväll granskas hästhandlare i ”Plus” | Stallbabbel
  8. Förr eller senare… | Stallbabbel

Jag uppskattar kommentarer