En speciell liten ponny

Jag följer en liten flicka och hennes fodervärdsponny på Facebook. Det är lite kul att ha en Facebook-vän som är ca 45 år yngre än jag, och som rider på en ponny född på vårt stuteri.

Greta med Siwgr (till höger) och avkomman Candy.

Greta med Siwgr (till höger) och avkomman Candy.

Ponnyn heter B Siwgr och föddes sommaren 1994. Den sommaren hade jag inte mindre är sju föl, vilket var fler än vanligt på vårt stuteri. Det berodde inte minst på att vi hade den fina hingsten Molstabergs Action Man på station, och att mina döttrar var i lagom storlek att rida dessa ljuvliga ponnyer.

Hennes namn uttalas som det engelska ordet för socker, alltså ”sugar”, men är på kymriska, det språk som talas i Wales, varifrån dessa ponnyer härstammar. Som många gråskimlar föddes hon nästan svart, men vi visste ju att det inte skulle dröja så länge innan hon hade samma färg som en sockerbit. Hennes mamma, Burhults Sindy, hade jag fått låna av Rosmarie Svensson, som också lånat mej Action Man.salty,%20frilagd,%20gul

Som föl och unghäst var hon väldigt vacker och rastypisk, men väldigt skygg. Om man la en hand på hennes rygg eller bakdel kröp hon nästan in i väggen och gjorde sig liten. Hela hennes första år fick man närma sig henne med yttersta försiktighet för att inte skrämma henne, för hon var så ängslig. På våren när hon skulle fylla ett år, släpptes hon på bete med resten av flocken, utan grimma, och jag trodde att jag inte skulle kunna komma i närheten av henne innan det var dags för installning. Men några veckor senare var det som om hon äntligen fattat att vi inte tänkte göra henne illa. Istället var det hon som var den mest kavata i hela unghästflocken, utan tog täten och kom fram och tiggde klapp och kli när man gick ut i hagen. Jag har aldrig kunnat räkna ut vad som orsakade den förändringen, för det var inte för att jag ansträngde mej. Jag hade inte tid för ”enskild terapi”, utan hon fick helt enkelt komma över sin ängslan helt på egen hand. Från att ha varit liten och ängslig blev hon plötsligt väldigt frimodig och djärv.

B Siwgr på treårspremieringen.

B Siwgr på treårspremieringen.

På sommaren när hon var tre år, fick dottern Marita, då 11 år gammal, i uppdrag att förbereda henne för premieringarna. Det gick lysande, och lilla Siwgr fick hela 41 poäng och Diplom.

Den sommaren hade vi Molstabergs Molnet hemma, och året efter nedkom Siwgr med fölet B Salty. Eftersom hon varit den bästa i sin ras som treåring, bjöds hon in för att visas upp på Halländska Hästavelsföreningens jubileumsutställning med föl vid sidan.  Lille Salty var bara 10 dagar gammal vid det här tillfället, och Siwgr blev bästa ponnysto!

B Siwgr, 4 år, med fölet B Salty vid sidan.

B Siwgr, 4 år, med fölet B Salty vid sidan.

B Siwgr reds därefter in och såldes, som de flesta ponnyer från stuterier. Via min väninna Marina Pettersson, kom hon till en ung ryttare som upptäckte hennes hopptalang och tog henne ut på hennes första banor. Senare hamnade hon hos familjen Linder-Velander, vars dotter satsade på fälttävlan. Detta skedde med sådan entusiasm och framgång att en tävling instiftades i hennes namn: Sugar Cup, särskilt för små ponnyer och unga ryttare i fälttävlan.  Den här ponnyn är inmätt till 115 cm, men det är inte i centimetrarna som storheten sitter, det är helt klart.

Där fick hon också  vara ”filmstjärna” i flera av de DVD-filmer som Pernilla producerat. Den senaste var när Siwgr blev mamma igen. (Där är jag med på ett hörn). Den heter ”Få ett Föl”Få ett föl

När dottern Filippa vuxit ur Siwgr och gått vidare (främst inom voltige), så har Siwgr varit på foder hos unga Greta, som nu också är färdig för större ponny. Men här är en liten film om deras tid tillsammans. Klart sevärd!

http://flipagram.com/f/St8HFZMBAa

En av de roligaste sakerna med att vara uppfödare, är när man får följa sina ”föl” under så många år, och se att dom har det bra, och att dom gör sina människor glada.

Siwgr fyller 21 i år!

Siwgr fyller 21 i år!

Dessa underbara ponnyer! Inte är det konstigt att man är fast…

(Bilder har jag lånat av Annika Karlbom och Greta Frodin.)

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. KH

   /  25 mars, 2015

  Kommer ihåg hur vi höll på med Action, han var inte helt lätt från början! Gick inte att ta på honom grimma eller träns på vanligt vis! Har aldrig träffat på en häst som så utan orsak (alla vet väl hur jätte snälla o gulliga de är med sina ponnys på Molstaberg) var så huvudskygg o rädd om öronen! Var en cirkus att få på honom både grimma o träns! Tills Maria kom på att om man stod rakt framför honom och fick ”gå vägen upp mellan ögonen” för att kunna ta i öronen då gick det bra! Sadeln var hel läskig, inte kunde man gå med något sånt på ryggen! Tills han en dag bara accepterade den! Gick bra att hänga på honom, men först gången jag satte mej upprest flög Maria som vante efter honom! Det var bara att ta fötterna ur stigbyglarna o glida av så smidigt som möjligt! Blev att ha en havrehink framför nosen o ett steg en mun havre o s v! Efter några gånger på det viset så bara accepterade han att bära ryttare! Tja, första jag red in hos Maria var Crusse…sen bar det utför o de blev mindre o mindre! 🙂 Men kul hade vi!

  Svara
  • Ja, jag minns hur rädd Action var om huvudet när han kom till oss, och Maria gav oss rådet att inte ta av grimman i boxen, innan vi lärt känna varandra. Sara bestämde sig för att råda bot på problemet med en 10-årings logik ”Annars kan han ju inte ta emot prisrosetter!” . Så hon övade med grimmor, träns och rosetter, tills han inte brydde sig längre. Det ska väl till en liten unge att lösa såna problem med en liten ponny, som vuxna inte lyckats lura ut. 😉 En helt underbar hingst, och det är roligt att ha två av hans barnbarn i stallet nu.

   Svara
 2. KH

   /  26 mars, 2015

  Smart ooonge! 🙂

  Svara

Jag uppskattar kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: