Tisdags-slit

Min enastående stallskötare Helena jobbar hårt, flitigt och plikttroget. Och hon räknar inte timmar och dagar, utan gör det som behöver göras oavsett. Hon betraktar nog både hästar och stall som sina, och är väldigt beskyddande mot både de hästar och folk som hör till stallet. Men självklart måste hon ha ledigt ibland, så hon har valt att vara ledig på just tisdagar. Det är ett lite smart drag, för på tisdagarna är det foderleveranser och mycket extrajobb som tar tid från hästarna.

Spånbalar och fodersäckar kommer på plats i foderutrymmet.

Spånbalar och fodersäckar kommer på plats i foderutrymmet.

När Helena är ledig, så jobbar Fernando, och som karl han är, så är han ju aningens starkare rent fysiskt. Men ibland får även han bekänna färg. Som när foderleveranserna består av först ett antal fodersäckar, som leverantören ställer på (nästan) rätt plats. Likaså alla spånbalarna. Men sen kom det 30 halmbalar och 55 höbalar, som lossades från lastbil rakt ut på parkeringsplatsen…. Behöver jag säga mer? Alla som har, eller har haft stall vet hur slitigt det är. Alla balarna väger runt 20 kg, och skottkärran tar ju bara några åt gången. Fernando (även kallad Mr Tuesday) fick vackert hugga i, och frakta in allihopa i vår tombox, som tjänar som höförråd. Och självklart var det på morgonen, den tid som normalt används till mockning.

En väldig massa balar...

En väldig massa balar…

Tuffa tisdagar alltså. För somliga. Mitt jobb är enklare. Jag ska stämma av att leveranserna mot notan och betala. Det tycker jag i och för sig är lite svettigt, för det kostar en slant att fodra så många hästar. Sen vill jag kolla kvalitén, för mina hästar förtjänar såklart enbart det bästa.

Vi håller på att lägga om foderstaterna för hästarna, för det finns ju flera olika leverantörer, olika fabrikat och olika foderblandningar. Jag vill ju, som de flesta, hitta precis rätt foder till varje häst, och samtidigt försöka hålla kostnaderna nere. Det är lite av ett pussel, för hästarna är alla så olika. Vi har några som behöver gå upp i vikt, och några som är lagom. Några är väldigt lättfödda och får hållas på kortare diet. Några arbetar hårt, andra lite mindre. Ibland är det inte så enkelt som att det är stora och slanka och små och knubbiga. Vi har en stor och knubbig, som arbetar hårt, och en liten och slank, som inte arbetar så hårt, men inte får bli för laddad för sina små ryttare. Och alla varianter däremellan. Så det är lite av en utmaning att med tillgängliga medel sätta ihop foderstater som passar varje individ.

Det visar sig inom några veckor om de nya foderstaterna är rätt. Är hullet lagom? Är dom lagom pigga och energiska för sitt arbete?

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Jag uppskattar kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: