En häst till !?!

Peter and Jimmy

Som om inte menageriet vore fulltaligt med två lusitanohingstar, två hundar och en katt, så har vi nu inskaffat ytterligare en häst. Fast den här gången var det inte till mej, utan till Peter. Han behövde en stadig, välskolad och pålitlig springare för att kunna återuppta sin ridning.  Och honom fann jag när jag var och skulle prova häst åt en bekant. Inte alls vad hon behövde, men exakt vad Peter sökte.

Amador är hans namn, men Peter har bestämt sig för att kalla honom ”Jimmy”.  Det är en renrasig lusitanohingst på åtta år, och med en imponerande storlek på ca 172 cm mankhöjd. Nuvarande ägare har inte haft tid för honom, så han har inte behövt arbeta så mycket på senare tid och har tappat alla muskler i rygg och bakdel. Hovvården var också eftersatt, vilket delvis orsakade några av de anmärkningar veterinären hade.

Det har alltså varit besiktning idag, och lite nervös är man ju när man har hittat en häst man gillar, och vet hur mycket som kan vara fel. Vi mötte veterinären på stallbacken, och det är en mycket skicklig och välrenommerad veterinär som fick vårt fulla förtroende. Det tog honom drygt två timmar att göra en mycket noggrann undersökning, inklusive några röntgenbilder.

Jimmy väntar tålmodigt på att bli undersökt.

Jimmy väntar tålmodigt på att bli undersökt.

Böjprov runt om, två gånger per ben, så den stackars hästskötaren fick duktigt med motion

Böjprov runt om, två gånger per ben, så den stackars hästskötaren fick duktigt med motion

Longering först på hårt underlag (och sen i ridhuset) medan en nervös husse tittar på

Longering först på hårt underlag (och sen i ridhuset) medan en nervös husse tittar på

Härnäst väntar besök av hovslagaren, och veterinären ska komma tillbaka för att både ge honom en behandling för sina bakkotor, och raspa hans tänder. Så han kommer att levereras i gott skick om ca 10 dagar. Vi har ordnat med en box till, och sedan är det träning på schemat. Både för hästen och hans blivande ryttare som ska börja med att teckna sig på gym för att skaffa sig lite grundstyrka i både ben och bål.

Jimmy är en av de raraste hästar jag träffat. Han fullkomligen utstrålar vänlighet, och är verkligt tillgiven. Han är okomplicerad att rida och mycket bekväm att sitta på.  Vi är övertygade om att han kommer att ge Peter mycket glädje både i sadeln och på stallbacken.

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

4 kommentarer

  1. Grattis!
    Så roligt att Peter vill dela hobby med dej.
    Hästen ser fin ut, läcker nosrygg, gillar!
    Hoppas allt går bra med honom, toppen att han är så gullig.

    Svara
    • En mycket rastypisk lusitano! Den ”aristokratiska näsan”, men inte på ett sätt som avskräcker ens mej som är welshentusiast. Han är så trevlig i temperamentet, att jag hoppas han förblir likadan även när han kommer i kondition.

      Svara
  2. Clic

     /  28 maj, 2013

    Först en, sedan två och nu tre!!!!
    Snart får du skaffa eget stall, Kicki.
    Vi hästfolk har på något konstigt sätt väldigt lätt för att hitta en häst vi vill ha 🙂
    Hoppas Peter hittar tjusningen i ridningen och att ni får många härliga stunder till häst tillsammans. Lycka!

    Svara
    • Visst är det konstigt att dom förökar sig trots att vi inte avlar. Märkligt. Men det ska bli roligt att dela min hobby med maken, och tror att det kan tillföra honom mycket.

      Svara

Jag uppskattar kommentarer